Predplatiť TREND
Predplatiť TREND

#Antioxidanty

Druhy patriace do tohto rodu sa prirodzene vyskytujú od Iránu cez Strednú Áziu až po Čínu a Japonsko. Podľa dostupných historických zdrojov sa broskyne na Slovensku pestujú už od 16. storočia. Aby si štvorčlenná rodina zabezpečila čerstvé plody od konca júna až do septembra, mala by si vysadiť aspoň tri odrody s rôznym termínom dozrievania na konzumáciu broskýň v čerstvom stave a dve neskoršie na konzervovanie.

Obľúbené ovocie je SYMBOLOM DLHOVEKOSTI: Spomalí starnutie, posilní srdce... A práve dozrieva!

Broskyňa, na pohľad krásna, na dotyk mäkká a zamatová sa v Číne považuje za symbol nesmrteľnosti a dlhovekosti. Pod hebkou šupkou sa ukrýva množstvo vitamínov a biologicky účinných látok. Sto gramov jedlého podielu broskýň obsahuje 87,5 g vody, 0,76 g bielkovín, 0,15 g tukov a 12,09 g celkových sacharidov. Žlté, oranžové a červené sfarbenie naznačuje, že v šupke a v dužine nájdete vysoký obsah karoténov, ktoré chránia ľudský organizmus pred škodlivými vplyvmi vonkajšieho prostredia.


Video