Potraviny z bio fariem

Rozdiel oproti klasickej napríklad reštauračnej kuchyni a tej, kde sa varí do škatuliek, je ten, že tu nikdy necítite žiadny pach po vyprážaní či fritovaní. Jedine vôňu čerstvého ovocia alebo zeleniny. Ako hovorí B. Klimek, mali kuchárov aj z obyčajných kuchýň, ktorí sami vraveli, že tento štýl varenia je pre nich zmena. A možno nielen z hľadiska prípravy jedla, ale aj používaných surovín.

Firmy, ktoré dovážajú zdravú stravu, sa snažia väčšinu potravín brať z malých bio fariem. Tým, že napríklad pobočky Fitness Food Menu fungujú samostatne, každá si môže nájsť svojho lokálneho dodávateľa, od ktorého odoberá mäso, zeleninu aj ovocie. Zvyšok sa nakupuje klasicky vo veľkoskladoch, prípadne v špecializovaných bio obchodoch. Zvyknutí sú aj na pravidelné kontroly z Česka, ktoré sú zamerané práve na kvalitu surovín. „Zakladateľ si príde náhodne pozrieť kuchyňu, skontrolovať kvalitu potravín a popri tom nás koučuje a preberá s nami ďalšie plány,“ prezrádza B. Klimek.

Vo Fitness Food Menu nemajú veľmi v obľube označenie krabičková diéta, pretože ako hovoria zástupcovia bratislavskej pobočky, oni sa snažia ňou nebyť. Veľa ich zákazníkov vraj ani nechce schudnúť. Chcú len žiť zdravo alebo dokonca, naopak, pribrať. Ich klientelu napríklad tvoria fitnes tréneri, športovo aktívni, ale v kancelárii pracujúci ľudia, ktorí nemajú čas si variť alebo nechcú jesť stále tú istú stavu, ktorú im núkajú kantíny v práci.

Krabičková diéta: Ako jesť zdravo, keď nie je čas variť

Zdroj: Martina Brunovská

Nápad zo skúšobnej kabínky

Kým niektorí sa vyhýbajú pomenovaniu krabičková diéta, pezinská firma, ktorá ako prvá vo veľkom rozbehla na Slovensku biznis so zdravou stravou, má jeho časť priamo v názve – eDiéta. Možno aj vďaka tomu väčšinu jej klientov tvoria práve ľudia, ktorí sa snažia schudnúť.

„Vlastnili sme niekoľko butikov s luxusnou módou. Keď denne počúvate sny a túžby žien o schudnutí o dve, tri kilečká, len aby si mohli obliecť vytúžené šaty, keď každý deň preberáte so ženami diéty a možnosti stravovania, tak zistíte, že by bolo úžasné im sen splniť. Tak vznikla eDiéta,“ hovorí o začiatkoch spolumajiteľka spoločnosti Petra Pitoňáková.

Firmu rozbiehala spolu s manželom a ako hovorí, začiatky boli ťažké. Pracovný čas sa neraz natiahol na 16 hodín, no napriek tomu ich práca bavila a stále baví. Na začiatku mali sedem klientov a odvtedy priebežne pribúdajú. A aj keď investujú do reklamy, 80 percent zákazníkov získali na základe odporučenia.

Krabičková diéta: Ako jesť zdravo, keď nie je čas variť

Zdroj: Martina Brunovská

V ponuke má eDiéta, podobne ako ostatné firmy, niekoľko stravovacích programov. Čo však u nich určite nenájdete, sú rôzne náhrady jedál, tabletky alebo prášky. Podľa P. Pitoňákovej je dôležitá nielen celková skladba jedálneho lístka, ale hlavne výživové hodnoty, suroviny, množstvá, chuť, sezónnosť a v neposlednom rade postup pri samotnej výrobe jedál. Preto spolupracujú s dietologičkami Adrianou Ilavskou a Alexandrou Molnárovou. Za chuťou, pestrosťou a vzhľadom jedál je zase executive chef, známy aj z televíznej obrazovky, Daniel Hrivňák.

P. Pitoňáková sa chváli aj tým, že ako jediní z tých, ktorí podnikajú s krabičkovou diétou na Slovensku, majú postavenú vlastnú špecializovanú modernú výrobu. Jedlá pripravujú v nemeckých parných konvektomatoch, šokovo sú zachladzované v šokeri a podobne ako ich banskobystrická konkurencia používajú často metódu sou vide. Podľa spolumajiteľky eDiéty sa vždy snažia mať čo najkvalitnejšie suroviny.

Spolupracujú aj s malými miestnymi výrobami, ktoré individuálne pre nich pripravujú rôzne výrobky v bio kvalite. Mnohokrát vraj počúvajú od klientov na margo receptúr, že sa buď nikdy s danou surovinou nestretli, alebo im nenapadli rôzne kombinácie. Klientelu pezinskej firmy, ktorá je na trhu už sedem rokov, tvoria ľudia od mamičiek cez predavačky až po manažérov, majiteľov firiem, lekárov, právnikov, ale aj známe tváre z prostredia šoubiznisu.

„Mnohí si myslia, že práve im stravu dodávame zadarmo za reklamu, ale nie je to tak. Platia si rovnako ako iní klienti. Sú s našimi službami spokojní, a preto boli ochotní ukázať, že aj oni sa stravujú touto formou,“ hovorí spolumajiteľka firmy. Ako dodáva, v neposlednom rade je to správna vec, lebo propagujú zdravú vyváženú stravu.

Krabičková diéta: Ako jesť zdravo, keď nie je čas variť

Zdroj: Martina Brunovská