Mäso namiesto zeleniny
S udržateľnosťou a šetrným prístupom k okolitému prostrediu súvisí aj trend, ktorý sa čoraz výraznejšie prejavuje v stravovaní už niekoľko rokov a tento rok má byť viac viditeľný aj v reštauráciách – menej mäsa a viac zeleniny. Ľudí, ktorí jeho spotrebu obmedzujú, pribúda. Či už z etických dôvodov, alebo kvôli tomu, že živočíšna výroba je významným znečisťovateľom životného prostredia, alebo sa nestotožňujú s kvalitou mäsa, ktorú bežný trh ponúka. Na jeho miesto tak v zahraničí nastupuje v špičkových reštauráciách čoraz viac zelenina.
U nás sú vegetariánske a vegánske jedlá skôr záležitosťou bistier a rýchleho občerstvenia, v zahraničí sa však už prepracovali do špičkovej gastronómie. Najbližším a najdostupnejším príkladom je viedenská vegetariánska reštaurácia Tian, ktorá má už niekoľko rokov hviezdičku od Michelina a medzičasom expandovala aj do Mníchova.
Čím sa inšpirovať pri príprave jedál zo zeleniny? Určite inými kultúrami, kde majú bezmäsité jedlá stáročnú tradíciu. Napríklad indickou, vietnamskou či thajskou kuchyňou. Ale aj naše končiny poskytujú dostatok inšpirácie, koniec koncov, mäso sa voľakedy jedávalo len vo sviatok.
Namiesto Ázie Blízky východ
Hummus patrí medzi základné jedlá arabskej aj izraelskej kuchyne. Zdroj: Jarmila Horváthová
Na Slovensku si ešte stále razí víťaznú cestu ramen a ázijská kuchyňa bude mať vždy svojich priaznivcov, ale čo sa týka etnických kuchýň, Európa je už niekde inde. Áziu nahrádza Levante. Tak sa nazýva región, ktorý zahŕňa Jordánsko, Libanon, Sýriu, Izrael a palestínske územia. Čoraz populárnejším sa stáva preto, lebo je to kuchyňa, ktorá vo veľkom využíva zeleninu a strukoviny, teda zodpovedá trendom zdravej výživy. Navyše to zatraktívňuje širokým sortimentom aromatických korenín.
Kuchyňa regiónu Levante získava čoraz väčšiu obľubu. Zdroj: Jarmila Horváthová
Kuchyňa Levante, to je hummus, falafel, tabouleh, schakschuka a množstvo zeleninových šalátov. Ale aj baklažánová nátierka Baba Ghanoush, grilovaná zelenina, šalát z kuskusu, ďatle v slaninovou kabátiku – a k tomu pita a rôzne chlebové placky. Toto všetko sa podáva ako mezze, teda malé predjedlá, a môže to úplne nahradiť hlavné jedlo.
Schakschuka je národným izraelským jedlom, pripomína naše lečo. Zdroj: Jarmila Horváthová
Všetko servírované v miskách, ktoré sa dávajú uprostred stola a je sa z nich spoločne – každý toľko, koľko mu hrdlo ráči. Spoločné jedenie je niečo, čo sa k európskym stolom vracia práve s touto kuchyňou.
Spoločné jedenie je tiež jedným z trendov roku 2018. Zdroj: Flickr
Raňajky až do poobedia
Raňajkové ponuky sú v slovenských reštauráciách a bistrách ešte stále skôr popoluškou, aj keď niektoré robia víkendové brunche, čo je kombinácia raňajok a obeda. Bohaté raňajkové jedlá, ktoré sa podávajú až do poobedňajších hodín, sú ďalším z trendov tohto roku. Výber toho, čo sa ponúka, je široký – okrem klasickej raňajkovej ponuky, ako ju poznáme my, sa ponúkajú napríklad mexické tortilly, španielske churros a podobne. Odborníci gastronómom radia – buďte kreatívni, ponúkajte aj niečo iné, ako je klasika.
Trendom, ktorý prišiel do Európy z USA, je aj tzv. brinner, čo je kombinácia raňajok a večere (breakfast and dinner).
Brinner – jeho obľúbenou súčasťou býva vajce Benedikt. Zdroj: Flickr
Ide o jedlá, ktoré sa zvyknú jesť ráno, ale podávajú sa v čase večere. Vtip je v tom, že sa pripravujú v sofistikovanejšej verzii. Dobrým príkladom môže byť napríklad vajce Benedikt, teda stratené vajíčko na toaste s s holandskou omáčkou, ktoré sa robí v rôznej kombinácii – s lososom, so slaninou atď. Jedna londýnska reštaurácia zase ponúka v rámci ponuky brinner omeletu z kačacích vajec s chrumkavými kúskami kačacieho stehna a javorovým sirupom.