Intestinálna permeabilita označuje, ako ľahko môžu molekuly prejsť z čriev do krvného obehu. Syndróm zvýšenej priepustnosti má za následok, že sa z tráviaceho traktu dostanú do obehu aj niektoré látky, ktoré by tam za normálnych okolností nemali byť. Niektorí ľudia používajú tento termín voľne ako diagnózu. Tvrdia, že syndróm môže byť príčinou citlivosti na potraviny, nadúvania, „mozgovej hmly“, akné a chronickej únavy. Dokonca ho spájajú so zvýšenou frekvenciou rozvoja infekcií a autoimunitných ochorení.

Zvýšená permeabilita čriev je fyziologický proces, nie formálna lekárska diagnóza, tvrdí doktorka Trisha Pasricha. Z času na čas podľa nej potrápi každého jedinca. Priepustnosť neustále kolíše, keďže na ňu vplýva mnoho faktorov vrátane stresu, infekcií a stravy. Vedci zistili, že tučné jedlá a alkohol môžu zvýšiť intestinálnu permeabilitu, čo umožňuje bakteriálnym toxínom prekĺznuť cez črevnú stenu až do pečene, kde spôsobujú mierne zápaly. Tie môžu postupom času viesť k stukovateniu pečene, ktorým trpí každý piaty Američan.

Mnohí ľudia na sociálnych sieťach tvrdia, že zvýšenú priepustnosť čriev možno „vyliečiť“ probiotikami, tráviacimi enzýmami a inými doplnkami výživy. Ich tvrdenia ale nie sú vedecky podložené. Doktorka Pasricha pre denník The Washington Post vybrala päť účinných a overených spôsobov, ako predísť zvýšenej intestinálnej permeabilite:

Menej ultraspracovaných a tučných potravín

Konzumácia typickej západnej stravy vedie k vyše dvojnásobnému množstvu bakteriálnych toxínov v krvi, čo býva jedným z indikátorov zvýšenej intestinálnej priepustnosti. Vedci zistili, že emulgátory na predĺženie trvanlivosti a umelé sladidlá v ultraspracovaných potravinách narúšajú črevnú bariéru. Ich konzumácia má preto súvis s rozvojom chronickej bolesti brucha a zápchou, ktoré sú často pozorované u ľudí trpiacich syndrómom dráždivého čreva.

Menej stresu

Psychologický stres zvyšuje priepustnosť čriev prostredníctvom hormónu kortizol. Vedci zistili, že stres z rozprávania na verejnosti, ktorý pociťovali univerzitní študenti, u nich spôsobil výrazné zvýšenie intestinálnej permeability.

Menej alebo žiadny alkohol

Podľa viacerých štúdií nie je žiadne množstvo alkoholu pre zdravie človeka bezpečné ani prospešné. Vedci už pred 30 rokmi zistili, že jeho konzumácia vedie k zvýšenej priepustnosti čriev.

Viac vlákniny

Vlákninu v čreve fermentujú mikroorganizmy, ktoré následne produkujú prospešné mastné kyseliny s krátkym reťazcom, akým je butyrát. Tie môžu posilniť črevnú stenu a znižujú zápaly.

Vylúčenie NSAID liekov

Nesteroidné protizápalové lieky, akým je ibuprofén, poškodzujú črevnú stenu. Experti ich pri chronických bolestiach odporúčajú nahradiť paracetamolom.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotka
Neprehliadnite

Vedci vyvrátili mýty o striedmom pití alkoholu. Škodí nielen zdraviu, ale aj spoločnosti