Na trhu existujú stovky doplnkov na zlepšenie pamäti a zdravia mozgu. „Ich výrobcovia sľubujú všetky možné účinky – pôsobia ako antioxidanty, menia fluiditu buniek, zvyšujú účinnosť neurotransmiterov. Všetky sú v teórií účinné, no dôkazy chýbajú,“ povedal v článku pre Business Insider Joseph Schwartz, chemik pre potraviny a liečivá z McGillovej univerzity.
Niektorí ľudia môžu po užívaní doplnkov pociťovať zlepšenie celkového zdravia mozgu, no podľa experta neexistuje žiadny univerzálny doplnok, ktorý by fungoval pre všetkých. Schwartz skúmal výsledky dlhodobej štúdie v oblasti zdravia zdravotných sestier a dospel k záveru, že namiesto doplnkov ľudom stačí konzumovať dostatok bielkovín.
Štúdia v Spojených štátoch prebieha už od roku 1976. Vedci v rámci nej monitorujú stravu, cvičenie a životný štýl vyše 280-tisíc zdravotných sestier a údaje následne porovnávajú s výskytom chronických zdravotných problémov vrátane demencie a problémov s pamäťou. Účastníkom, ktorí konzumovali dostatok bielkovín – najmä tých rastlinných, to zvyklo „myslieť lepšie“ aj v pokročilom veku nehľadiac na to, z akého zázemia pochádzali.
Ženy prijímajúce viac rastlinných bielkovín, ktorých zdrojom sú orechy, semiačka a celozrnné obilniny, sa aj v starobe tešia relatívne dobrému zdraviu. Strava bohatá na rastlinné bielkoviny chráni ich srdce a zároveň u nich znižuje riziko vzniku rakoviny, cukrovky či zhoršenia kognitívnych schopností vrátane slabšej pamäti.
Schwartz s odvolaním sa na výsledky štúdie odporúča na ceste k zdravšiemu mozgu zaradiť do jedálnička zdroje rastlinných bielkovín a niekoľkokrát do týždňa nahradiť mäso napríklad šošovicou či fazuľou.