7. Demikát
Bryndza, ktorú dnes Slováci považujú za kráľovskú zložku svojej národnej kuchyne, má pôvod v 15. storočí, hoci termín bryndza sa pre tento špecifický druh slaného syra ujal až neskôr. Bryndza súvisí s príchodom Valachov – obyvateľov rumunskej a rusínskej národnosti, ktorí sa venovali chovu oviec.
V 17. storočí sa postupne stávala súčasťou jedálnička slovenského obyvateľstva, no hlavne bohatšieho, keďže jej výroba nebola lacná. Lacnejšou sa stala až v 19. storočí, keď sa začala vyrábať priemyselne, a to aj vďaka mäsiarovi Jánovi Vagačovi, ktorý hľadal spôsob, ako dostať bryndzu do obchodov.
Obyvatelia horských oblastí vymysleli z bryndze polievku, ktorá sa jedáva dodnes. Demikát vzniká rozvarením bryndze vo vode, ktorá sa následne dochutí cibuľou a zahustí.