8. Fašírky
Fašírky sú slovenskou obmenou celosvetovo obľúbených pokrmov z mletého mäsa. Klasická verzia obsahuje predovšetkým bravčové alebo hovädzie mäso, no dnes existujú aj vegetariánske či dokonca vegánske variácie, ktoré obsahujú namiesto mäsa cícer, šošovicu, fazuľu alebo tofu.
Podobne ako v žemľovke sa aj vo fašírkach používa namočené pečivo, ktoré sa zmieša s mäsom, vajíčkom, strúhankou a ostatnými prísadami. Guľky vytvarované z tejto hmoty sa väčšinou vyprážajú, no niektorí ich pečú. V minulosti sa fašírky vyskytovali predovšetkým na sviatočných stoloch počas veľkých rodinných obedov.
Mleté mäso sa údajne konzumovalo už v antickom Ríme či Perzii. Za predchodcu moderných fašírok sa považuje kofta, jedlo, ktoré sa dodnes konzumuje na Blízkom východe a v Strednej Ázii. V súčasnosti existuje veľa regionálnych a kultúrnych variácií fašírok.