Fermented shark (Hakarl) hanging to dry in Iceland
Zdroj: Shutterstock

4. Hákarl (Island)

Do tretice Škandinávia. Do top desiatky najbizarnejších jedál sveta sa dostal aj hákarl, islandská špecialita zo žraloka malohlavého. Mäso sa najskôr naporciuje a uloží do pieskovej jamy vysypanej štrkom. Islanďania ho potom zaťažia kameňmi, ktoré z mäsa vytláčajú šťavu. Mäso sa potom nechá fermentovať 6 až 12 týždňov. Výsledkom sú tenké prúžky kože s vysušenou vrstvou mäsa. Pred konzumovaním ich treba nechať štyri až päť mesiacov odvetrať na vzduchu. Tieto procesy prispievajú k tomu, aby mäso nebolo pre človeka toxické. Krv žralokov malohlavých totiž obsahuje veľké množstvo močoviny.

Hákarl sa podáva nakrájaný na kocky. Jeho chuť je prenikavá, rovnako ako pach po amoniaku.