Teenage,Boy,Eating,Snacks,Close-up.,Snack,,Sweets,,Street,Food.,Intermediate
Zdroj: Shutterstock

Ako ultraspracované potraviny poškodzujú zdravie

Podľa nedávnej metaštúdie publikovanej v BMJ existuje vysoké riziko 32 typov zdravotných problémov z konzumácie vysokospracovaných potravín. Ide o rôzne typy chorôb, aj zníženie celkovej dĺžky života. Desaťpercentný nárast podielu ultraspracovaných potravín (UPF) na celkovom príjme jedla zvyšuje riziko rakoviny o 12 percent. O rovnaké percento zvyšuje aj riziko cukrovky druhého typu.

UPF totiž obsahujú príliš veľa kalórií, cukrov zvyšujúcich pravdepodobnosť cukrovky, solí zvyšujúcich pravdepodobnosť vysokého krvného tlaku a nezdravých tukov zvyšujúcich riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Na druhej strane však obsahujú nedostatok živín a vlákniny, čo vytvára riziko ochorení čriev a znižuje rozmanitosť mikrobiómu. Veľkým problémom je aj nedostatok antioxidantov, ktoré pomáhajú eliminovať voľné radikály prispievajúce k mnohým chorobám. Často obsahujú prísady a látky, ktoré narúšajú rovnováhu hormónov a ďalej prispievajú k rastu nadváhy, ktorá v tele vytvára chronický zápal, podporujúci vznik a progres ďalších civilizačných chorôb.