Priemerná mesačná mzda v slovenskom potravinárskom priemysle v druhom štvrťroku 2024 dosiahla úroveň 1 441 eur, čo predstavuje oproti rovnakému obdobiu roka 2023 zvýšenie o 133 eur. Uviedol to Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy sa podľa neho zaznamenal vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov, a to o 15,8 percenta. V odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov sa priemerná mesačná mzda zvýšila o 15,2 percenta, vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov o 14,4 percenta a vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov o 14,3 percenta.

Medziročný pokles priemernej mesačnej mzdy sa oproti druhému štvrťroku 2023 neevidoval v žiadnom sledovanom odvetví potravinárskej výroby.

Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v druhom štvrťroku 2024 dosiahli zamestnanci vo výrobe piva a sladu (1 903 eur), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov (1 808 eur), vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (1 783 eur), vo výrobe hotových krmív (1 691 eur), vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (1 618 eur), vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (1 617 eur), vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (1 600 eur) a v odvetví úpravy a spracovania mlieka (1 569 eur).

Najvyššia priemerná mesačná mzda sa v druhom štvrťroku 2024 dosiahla pri výrobe piva a sladu (1 903 eur) a najnižšia pri výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 1 111 eur.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Mzdy na Slovensku rastú naprieč odvetviami, najvýraznejšie v maloobchode