V potravinárskom priemysle SR v treťom štvrťroku 2023 pracovalo 31 881 zamestnancov. Oproti tretiemu štvrťroku 2022 sa stav zamestnancov znížil o 0,6 percenta. Uviedol to Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
Rastúce sektory
Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov v treťom štvrťroku 2023 sa podľa neho zaznamenalo vo výrobe mlynských výrobkov, kde sa počet zamestnancov medziročne zvýšil o 26,8 percenta. Výraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov sa evidovalo vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek, kde sa počet zamestnancov medziročne zvýšil o 16,9 percenta. Vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov počet zamestnancov oproti minulému roku stúpol o 15,3 percenta.
Priemerný počet zamestnancov sa v sledovanom období zvýšil vo výrobe hroznového vína (o 7,1 percenta), vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 2,1 percenta), v odvetví spracovania a konzervovania ovocia a zeleniny (o 1,2 percenta), vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (o 0,6 percenta) a vo výrobe cestovín (o 0,4 percenta).
Pokles zamestnancov
Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v treťom štvrťroku 2023 nastalo vo výrobe a konzervovaní hydiny, kde počet zamestnancov medziročne klesol o 18,8 percenta. Výraznejšie zníženie počtu zamestnancov sa zaznamenalo vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov o 11,4 percenta a vo výrobe hotových výrobkov, kde stav zamestnancov poklesol o 9,6 percenta.
Priemerný počet zamestnancov klesol vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov (o 3,3 percenta), vo výrobe piva a sladu (o 2,7 percenta), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov (o 2,6 percenta), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 2,2 percenta), vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydiny (o 1,1 percenta) a vo výrobe pekárskych vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov (o 0,4 percenta).