Woman,Cutting,Kiwi,For,Smoothie,In,Kitchen
Zdroj: Shutterstock
Woman,Cutting,Kiwi,For,Smoothie,In,Kitchen

Vitamín C

Mnohé vitamíny majú antioxidačné vlastnosti, z ktorých najvýznamnejší je vitamín C. Napriek tomu viac ako 90 percent americkej populácie konzumuje jeho nedostatočné množstvo.

Vitamín C znižuje oxidačný stres viacerými spôsobmi, napríklad dodáva voľným radikálom elektrón a neutralizuje ich. Zároveň pomáha zvyšovať produkciu ostatných antioxidantov v tele a podporuje tvorbu kolagénu, čím zlepšuje elasticitu pokožky.

Odporúčaná denná dávka pre dospelého muža je 90 mg, pre ženu 75 mg. Fajčiari by mali pridať ďalších 35 mg, čo poukazuje na dôležitosť vitamínu C v boji s voľnými radikálmi. Zvýšiť prísun vitamínu C je jednoduché – stačí zjesť pár kúskov ovocia alebo zeleniny, napríklad jeden pomaranč a niekoľko jahôd, alebo jedno kivi a niekoľko kúskov ananásu. Zo zeleniny postačuje polovica červenej papriky či celá zelená paprika. Alternatívou je šálka brokolice či kelu.

Mnoho druhov ovocia a zeleniny má však veľmi malý obsah vitamínu C. Napríklad sto gramov čučoriedok obsahuje menej ako 10 mg vitamínu C, jedno jablko a hruška menej ako 5 mg. Preto je dôležité denne skonzumovať aspoň jeden pomaranč, jedno kivi alebo jednu papriku.