Práca v dobrom kolektíve je na nezaplatenie. Aspoň tak sa to často vraví. Nie vždy to však musí platiť. Na vplyv spolupracovníkov sa pozrel Sangyoon Park.

Ekonóm v odbornom časopise American Economic Journal: Applied Economics publikoval štúdiu s názvom „Socializácia v práci“, ktorá sa zaoberala produktivitou zamestnancov veľkej vietnamskej fabriky na spracovanie morských plodov.

Upozornila naň prestížna ekonomická organizácia American Economic Association.

Tamojší zamestnanci porciovali a čistili ryby. Pred experimentom si mohli vybrať svojich kolegov, s ktorými budú spolupracovať za jedným stolom. Predtým ako experiment začal, priemerný pracovník rozporcioval približne sedem kilogramov rýb za hodinu, pričom približne polovicu z toho času pracoval po boku kamaráta.

Potom spustili experiment 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa