9. Parené buchty
Parené buchty patria k jedlám, ktoré sa etablovali prakticky vo všetkých súčastiach bývalej rakúsko-uhorskej monarchie. Ich pôvod možno vystopovať v rakúskej a nemeckej tradícii pareného kysnutého cesta. Rovnako ako mnohé ďalšie, aj toto jedlo je teda z hľadiska pôvodu skôr stredoeurópske než slovenské.
Slovenská kuchyňa prijala parené buchty veľmi ochotne. V minulosti boli obľúbené u robotníkov a roľníkov, pretože sa dali pripraviť z bežne dostupných surovín. V súčasnosti sa na Slovensku podávajú nielen ako hlavné jedlo, ale aj ako dezert. Pripravujú sa z kysnutého cesta, ktoré sa napĺňa lekvárom, tvarohom, makom alebo inou náplňou. Buchty guľovitého tvaru majú nadýchanú konzistenciu aj vďaka tomu, že ich tepelná úprava prebieha na pare.