V septembri TREND publikoval rebríček najhoršie hodnotených slovenských jedál. Po dvoch mesiacoch prináša desať najobľúbenejších slovenských špecialít podľa portálu Tasteatlas.

Rebríček vzniká na základe hodnotení používateľov portálu, pričom väčšina hodnotení pochádza od cudzincov. Portál ho pravidelne aktualizuje. V novembrovom vydaní sa v top desiatke umiestnili aj také jedlá a potraviny, ktoré nie sú výhradne slovenské, ale sú často typické pre celý stredoeurópsky región.

Traditional slovakian smoked rolled cheese called parenica in a hungarian agriculture fair in Kaptalantoti .
Zdroj: Shutterstock

10. Parenica

Parenica je tradičný salašnícky výrobok. Vyrába sa z pasterizovaného ovčieho mlieka, ktoré je možné skombinovať s kravským mliekom. Podiel ovčieho mlieka musí byť minimálne 50 percent.

Produkt existuje v údenej aj neúdenej podobe. Je typický svojím tvarom, ktorý pripomína špirálu. Táto špirála vzniká procesom výroby – syr sa najskôr nakrája na pásy, ktoré sa sparia v horúcej vode, čím získajú elasticitu, a následne sa naťahujú a rolujú do požadovaného tvaru.

Parenica má chránené zemepisné označenie. V minulosti bola dostupná hlavne na salašoch, no približne v polovici 20. storočia sa začala vyrábať priemyselne.