Je instantná káva stále káva?
Prísne vzaté, instantná káva je nápoj, ktorý sa síce vyrába na báze kávy, no v konečnom dôsledku kávou vlastne nie je. Medzi kávou a instantnou kávou je podobný rozdiel ako medzi stopercentnou pomarančovou šťavou a džúsom vyrobeným z koncentrátu.
V procese výroby instantnej kávy hrá prím predovšetkým robusta, ktorej zrná sa najskôr pražia tak, ako pri bežnej káve. Následne sa zomelú na jemný prášok, ktorý sa zmieša s horúcou vodou, kde sa pod vysokým tlakom extrahujú chute, arómy a rozpustné látky. Extrakt sa prefiltruje a výsledkom je hladká kvapalina. Tá sa nechá odpariť, aby sa zvýšila koncentrácia kávy. Koncentrovaný extrakt sa napokon usuší, buď rozstrekovaním do horúceho vzduchu alebo hlbokým zmrazením a následnou sublimáciou.
Rozpustná káva je preto v podstate kávový koncentrát, z ktorého sa pripravuje skôr instantný kávový nápoj než káva v pravom zmysle slova. Obsahuje antioxidanty aj kofeín, hoci na jednu šálku ho pripadá menšie množstvo než v prípade klasickej zrnkovej kávy.
Instantná káva obsahuje aj akrylamid, ktorý je pre mnohých strašiakom v súvislosti s rizikom vzniku rakoviny. Nevyskytuje sa v nej však v takom množstve, aby sa pri jednej či dvoch šálkach denne neprimerane zvýšila jeho koncentrácia v ľudskom tele.