coffee beans vs coffee capsules concept.one coffee pod and beans from pack poured on table.sunny day,shadows.americano,espresso lovers,tasty drink,energy,caffeine.choosing the best option
Zdroj: Shutterstock

Mletá káva alebo zrná?

Priemerný konzument nakupuje v obchodoch prevažne mletú kávu. Je to pre neho často jednoduchšie a rýchlejšie riešenie ako kupovať zrná, ktoré by si musel sám zomlieť. Proti tomuto však zvyku existujú pádne argumenty.

V prvom rade platí, že čím viac času medzi mletím a konzumáciou ubehne, tým je káva menej kvalitná. Čím dlhšie je káva zomletá, tým viac arómy a antioxidantov stratí. Pomleté zrná pomerne rýchlo oxidujú a nápoj pripravený z takejto kávy má mdlú a plochú chuť. Kávu je preto lepšie skladovať v celých zrnách. Zo zomletej balenej kávy zo supermarketu sa v zásade nedá vyčarovať kvalitný nápoj. Ten sa nedá docieliť dokonca ani v prípade, že si spotrebiteľ nechá pomlieť kvalitnú plantážnu kávu s označením pôvodu, ktorú potom doma skladuje v takejto podobe. Oxidácia znehodnocuje kávu bez ohľadu na jej počiatočnú kvalitu.