Slováci sú kávičkári. Podľa októbrového prieskumu agentúry Ipsos až tri štvrtiny z nich pijú kávu denne. Každý druhý Slovák si pritom za deň dopraje viac ako jednu šálku. Nemusí to byť nevyhnutne espresso – podľa odhadov uprednostňuje polovica kávičkárov instantnú kávu.
Mnohí milovníci kávy sa pri jej príprave dopúšťajú chýb, čím degradujú kvalitu nápoja, ktorý konzumujú. TREND prináša deväť najväčších mýtov o káve. Mnohým z nich veria ľudia dodnes.
Zákaz zohrievania
Jedným z najväčších prešľapov je zohrievanie studenej kávy pred konzumáciou. Už samotné ochladnutie kávy zvyšuje jej horkosť, ktorú ešte viac zvýrazní opätovné zohriatie nápoja. Kvalita nápoja sa totiž zohrievaním zhoršuje.
Udržiavanie teploty kávy po jej príprave, napríklad v kávovare na filtrovanú kávu, je lepšia varianta pre tých, ktorí nemôžu piť kávu bezprostredne po jej uvarení. Avšak aj v tomto prípade sa treba vyhnúť pridlhému udržiavaniu teploty, pretože káva začína postupne oxidovať, čo zhorší nielen jej arómu, ale aj chuť.