Vyvážená strava je jedným z kľúčov k zdravému životnému štýlu. Odborníci zo všetkých kútov sveta svorne tvrdia, že niektoré potraviny svojou výživovou hodnotou vynikajú. Portál CNBC sa poradil s expertmi a vybral päť druhov potravín, ktoré v jedálničku nechýbajú ani lekárom či výživovým poradcom, pretože zlepšujú zdravie mozgu a srdca, čím prispievajú k dlhovekosti a celkovej pohode.

1. Listová zelenina

Odborníci odporúčajú konzumovať listovú zeleninu, akými sú špenát a kel, denne. Podporujú totiž zdravie mozgu a sú bohaté na vlákninu, ktorá má súvis so zníženým rizikom vzniku depresie. Okrem toho je plná esenciálnych živín vrátane vitamínu A, K a C, kyseliny listovej, železa, draslíka a vápnika.

2. Bobule

Podľa experta na dlhovekosť Neila Paulvina je bobuľovité ovocie „svätým grálom“ potravín, ktoré predlžujú život. Sú bohaté na vitamíny a antioxidanty, vďaka čomu chránia organizmus pred infekciami. Okrem toho zlepšujú zdravie očí a mozgu, regeneráciu svalov a posilňujú bunky.

Všetky bobule vďačia za svoje sfarbenie flavonoidom, ktoré v štúdiách preukázali súvis so zlepšovaním zdravia mozgu a znížením kognitívneho úpadku. Majú takisto nižší obsah cukru než iné ovocie ako banány a mangá.

3. Ryby a chudé proteíny

Lekári a výživoví poradcovia odporúčajú obmedziť konzumáciu červeného mäsa a nahradiť ho zdravšími zdrojmi bielkovín vrátane lososa, vajec, tuniaka a tofu. Losos obsahuje veľa vitamínov B, ktoré sú skvelé pre zdravie mozgu. Ryby a morské plody majú vo všeobecnosti nižšie hladiny cholesterolu než červené mäso, a preto sú lepšími voľbami, dodáva kardiologička Elizabeth Klodasová a odporúča najmú tilapiu, tresku, okúňa a halibuta.

4. Strukoviny

Strukoviny sú „podceňovanou“ potravinou, no výživová poradkyňa Samantha Heller na ňu z hľadiska dlhovekosti nedá dopustiť. Už roky sú každodennou súčasťou jej jedálnička, pretože posilňujú imunitný systém. Obsahujú navyše veľa bielkovín, vlákniny, antioxidantov a minerálov, akými sú horčík a železo. Odporúča najmä šošovicu, cícer, čiernu fazuľu, edamame a sóju.

5. Orechy a semená

Tieto malé potraviny sú plné omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú udržiavať mozgové bunky zdravé a znižujú zápaly v tele. Slnečnicové semená sú navyše jedným z najlepších rastlinných zdrojov vitamínu B5. Orechy, najmä tie lieskové a pekanové, sú takisto bohaté na polyfenoly, ktoré majú protizápalové účinky a sú skvelými antioxidantmi.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotka
Neprehliadnite

Svätý grál dlhovekosti, ktorý má doma možno každý. V jedálničku nechýba ani expertom na zdravie