Organické potraviny majú viac prospešných látok než neorganické
Toto je jeden z mýtov, ktoré sa spájajú s marketingom vybudovaným okolo organických potravín a biopotravín. Výrobcovia ich zakaždým prezentujú ako zdravú alternatívu. Celosvetové tržby z predaja organických potravín vzrástli od roku 2000 takmer sedemnásobne.
Na jednej strane síce platí, že pri výrobe organických potravín firmy nevyužívajú pesticídy a umelé hnojivá, čo je pre konzumenta priaznivá okolnosť. Z tohto hľadiska je nižšie riziko obsahu toxických látok pre zdravie naozaj lepšie.
Pokiaľ ide o nutričné hodnoty, viaceré štúdie preukázali, že obsah vitamínov, minerálov a ďalších látok je v prípade oboch skupín potravín podobný. Organicky vypestované jablko teda nemá výrazne viac vitamínov ako to, ktoré bolo vypestované konvenčnými metódami.