Foods Highest in Carbohydrates. Healthy diet eating concept.
Zdroj: Shutterstock

Sacharidy sú nepriatelia, lebo spôsobujú priberanie

Mýtus o sacharidoch a cukroch je pomerne starý, no u mnohých je nedotknuteľný. Podľa odborníkov nie je problém samotná konzumácia sacharidov, ale skôr to, koľko ich konzumujeme. Ak je to viac, než potrebujeme, sú naozaj kontraproduktívne a môžu viesť k priberaniu na váhe. Ak je to práve toľko, koľko telo využije, nemajú negatívny vplyv.

Okrem toho treba rozlišovať medzi komplexnými sacharidmi, vyskytujúcimi sa napríklad v celozrnných potravinách, zemiakoch či ovocí, a rafinovanými, respektíve spracovanými sacharidmi v bielom pečive, bielych cestovinách či sladkostiach. Benefitom komplexných sacharidov je prirodzený obsah vlákniny, ktorá sa spracovaním potravín stráca.

Sto gramov celozrnného chleba obsahuje približne 48 gramov sacharidov, z toho jeden gram sú cukry. To isté množstvo mliečnej čokolády obsahuje 59 gramov sacharidov a takmer iba v podobe cukrov.