Pohár červeného vína ochráni pred rakovinou a infarktom
Hoci niektoré výskumy v minulosti poukazovali na benefity pitia červeného vína, medzi ktoré mala patriť aj prevencia pred rakovinou, pravdou je, že vedci si tým v súčasnosti nie sú istí. Práve naopak, čoraz viac z nich si myslí, že víno nemá na riziko vzniku rakoviny žiadny významný vplyv.
Aj ochrana pred kardiovaskulárnymi ochoreniami je v prípade konzumácie vína diskutabilná. Štúdie preukazujúce nižšie riziko úmrtia spôsobeného kardiovaskulárnym ochorením u konzumentov vína totiž nie sú podľa viacerých vedcov skúmajúcich kardiovaskulárne choroby dostatočné. Nazdávajú sa, že výsledky mohli byť skreslené inými faktormi, ako napríklad zdravým životným štýlom skúmaných osôb.
Za ochranu srdca má byť zodpovedný antioxidant resveratrol. Nie je však zrejmé, či má naozaj proklamovaný účinok a ak áno, koľko by ho bolo treba, aby mal pri ochrane srdca vôbec význam. To súvisí aj s otázkou, koľko vína by bolo potrebné vypiť, aby to fungovalo. Iné ako striedme pitie vína totiž odborníci neodporúčajú. Otázne je tiež, kde je hranica striedmeho pitia. Alkohol ako taký je pre telo v princípe jed a niektoré štúdie poukazujú na to, že práve alkohol riziko rakoviny zvyšuje.