zdravotníctvo - laboratórium - výskum - veda - mikroskop
Zdroj: SHUTTERSTOCK

Dizajnér syntetického jedla

Vysvetľovať dôležitosť potravín pre zdravie a prežitie človeka veľmi netreba. S rastúcim znečistením životného prostredia ale aj so zvyšujúcou sa populáciou je však stále ťažšie zabezpečiť dostatok jedla, ktoré by bolo bezpečné, výživné a udržateľné.

Dizajnéri syntetického jedla budú preto pracovať v oblasti syntetickej biológie, v rámci ktorej budú navrhovať nové procesy výroby potravín. Obnoviteľné suroviny by sa vďaka nim mohli premieňať na dôležité zložky potravín, funkčné potravinové prísady a výživové chemikálie.

V budúcnosti by mohlo ísť o riešenie, ktoré prispeje nielen k udržateľnej potravinovej výrobe, ale najmä k zamedzeniu hladu v krajinách s potravinovou nedostatočnosťou. Nejde pritom až o takú hudbu budúcnosti. Už v roku 2020 zaujal verejnosť Singapur, ktorý ako prvý štát povolil predaj umelo kultivovaných mäsových produktov.