S pribúdajúcim vekom sa mení aj schopnosť tela spracovávať tuky, pretože dochádza k spomaleniu metabolizmu. Príliš vysoké hladiny „zlého“ LDL cholesterolu môžu viesť k tvorbe tukových usadením v cievach, čo zvyšuje riziko infarktu alebo mozgovej príhody.

Hoci ich je možné znížiť už v priebehu pár týždňov, zvyčajne to trvá zhruba tri mesiace. „Ak má niekto sedavý životný štýl, konzumuje veľa červeného mäsa, plnotučných mliečnych výrobkov a vyprážaných jedál, no zrazu zmení životosprávu, prvé výsledky uvidí už po niekoľkých týždňoch,“ zdôraznila kardiologická sestra Emily McGrathová z charitatívnej organizácie British Heart Foundation.

V rámci znižovania cholesterolu treba v prvom rade zmeniť jedálniček, píše Telegraph. Ráno odporúča vymeniť omeletu za ovsenú kašu, ktorá vďaka beta-glukánu z ovsa pomáha znižovať absorpciu cholesterolu. Obmedzenie príjmu nasýtených a transmastných tukov je takisto dôležité, pretože tieto látky môžu zastaviť tvorbu väčších molekúl LDL, ktoré sú menej škodlivé. Malé sa totiž podľa doktora Nathana Currana zvyknú zachytávať v stenách ciev a prispievajú k tvorbe tukových usadenín.

Ďalšou malou, no významnou zmenou je vymeniť živočíšne maslo za olivový olej, ktorý obsahuje najviac srdcu prospešného mononenasýteného tuku. Dobrou alternatívou sú aj rastlinné maslá s nízkym obsahom cholesterolu. Príliš veľa cukru v strave zvyšuje hladinu triglyceridov a LDL v krvi. „Jednou z vecí, ktoré podporujú produkciu nebezpečnejších cholesterolových častíc pečeňou, je zlá kontrola cukru v krvi a inzulínu. To je dôvod, prečo cukrovka zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení,“ dodáva Curran.

Omega-3 mastné kyseliny z rýb pomáhajú udržiavať krvný tlak a srdcovú frekvenciu pod kontrolou, znižujú riziko infarktov a hladiny zlého cholesterolu, zatiaľ čo zvyšujú úrovne toho „dobrého“. Do jedálnička treba určite zaradiť aj viac strukovín, ktoré sú skvelým zdrojom rozpustnej vlákniny. Tá sa môže viazať na cholesterol v tenkom čreve, čím zabraňuje jeho vstupu do krvného obehu a pomáha ho odstráňovať z tela. Štúdia z roku 2012 zistila, že denná porcia strukovín môže znížiť LDL cholesterol až o osem percent. Celozrnné potraviny, akými sú hnedá ryža či celozrnný chlieb, sú takisto skvelým zdrojom rozpustnej vlákniny.

Milovníci mliečnych výrobkov by mali podľa Telegraphu mali pouvažovať nad nízkotučnými verziami obľúbených produktov, pretože obsahujú menej nasýtených tukov. Pozor si treba dať aj na alkohol. „Pečeň ho rozloží a vytvorí z neho triglyceridy a cholesterol. Ak hladina triglyceridov stúpne príliš vysoko, môžu sa hromadiť v pečeni a spôsobiť jej stukovatenie,“ varuje McGrathová.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia
Neprehliadnite

Cholesterol nepozná vek ani váhu, doktorka vyvracia zaužívané mýty