Za mnohými procesmi spojenými so starnutím stojí oxidačný stres. Ľudské telo produkuje množstvo voľných radikálov, ktoré napádajú rôzne súčasti tela a spôsobujú problémy, ako sú oxidované lipidy, proteíny alebo dokonca poškodenie DNA. Spolu so starnutím prispievajú k chorobám súvisiacim s vekom, ako sú kardiovaskulárne, neurodegeneratívne a imunitné choroby či rakovina.
Proti oxidačnému stresu sa môžeme chrániť správnym životným štýlom. Jednu z najdôležitejších rolí hrá strava obsahujúca antioxidanty. Ľudia bežne riešia najmä kalórie, no často je oveľa dôležitejšie pozerať sa na látky, ktoré strava obsahuje – od vitamínov a minerálov až po bioaktívne látky. Mnohé z nich majú silné antioxidačné, antizápalové alebo antikarcinogénne vlastnosti.
Ľudia im vo všeobecnosti venujú iba malú pozornosť napriek ich kľúčovému vplyvu na zdravie. Nasledujú najdôležitejšie skupiny antioxidantov spolu s ich zdrojmi, vlastnosťami a odporúčanými dennými dávkami.