Ktoré potraviny môžete jesť aj po záruke?
Zdroj: Shutterstock

Plytvanie potravinami nie je v poriadku

Potraviny treba nielen nakúpiť, ale ich aj spotrebovať. A to je problém. Domácnosti na Slovensku vytvorili v roku 2020 celkovo 456-tisíc ton potravinového odpadu. Na jedného Slováka pripadá podľa Eurostatu ročne 83 kg. Až 78 percent takéhoto odpadu pochádza z domácností, zvyšných 22 percent  vzniká pri prvovýrobe, výrobe potravín, v obchodoch, pri distribúcii či v reštauráciách.

„Plytvanie jedlom je najmä v domácnostiach problémom nielen u nás, ale aj v ostatných európskych krajinách,“ hovorí analytička WOOD & Company Eva Sadovská,

Obchodné reťazce sa snažia zabrániť plytvaniu rôznymi cielenými spôsobmi. Lidl od októbra 2022 podporuje vo všetkých 158 prevádzkach predaj debničiek ovocia a zeleniny, ktoré by inak skončili v koši, za nízke ceny. Tiež dlhodobo oddeľuje potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby a predáva ich s výraznou zľavou. 

Sieť supermarketov Billa už od roku 2020 spolupracuje s Potravinovou bankou Slovenska, ktorá tovar pred ukončením dátumu spotreby či minimálnej trvanlivosti pravidelne prideľuje charitatívnym organizáciám a ľuďom v núdzi. Potravinami podporuje aj jednorodičovské domácnosti v zlej životnej situácii i ľudí zasiahnutých vojnou na Ukrajine. Tesco od januára 2023 spustilo špeciálne zľavy pre seniorov, keďže podľa Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík sa najnovšie až 494-tisíc penzistov ocitlo na hranici chudoby.