V slovenskom gastre dnes chýba viac ako 10-tisíc pracovníkov, a to naprieč celým sektorom od šéfkuchárov až po pomocné sily v kuchyni. Spolu s hotelierstvom v HORECA segmente chýba takmer 20-tisíc ľudí vrátane recepčných či chyžných. Kvalifikovaní kuchári alebo čašníci sa hľadajú ťažko. Môže za to najmä neistota z obdobia pandémie koronavírusu.

Nezáujem ľudí

Na vrchole pandémie počas zavedených preventívnych opatrení klesol počet zamestnancov v sektore o viac ako 40-tisíc, čo bolo približne 36 percent všetkých zamestnancov. Časť z nich sa uplatnila v potravinárskom priemysle, ďalší v maloobchode či automotive. Tesne pred vypuknutím pandémie pracovalo v hotelových a reštauračných zariadeniach takmer 112-tisíc ľudí. V prvom štvrťroku minulého roka to pritom bolo len 92-tisíc zamestnancov.

Na portáli Profesia.sk je aktuálne zverejnených 1 100 pracovných ponúk z oblasti gastra a 450 inzerátov z oblasti hotelierstva. „V gastro sektore je najviac inzerátov zverejnených na pozíciu kuchára – k dnešnému dňu ich prevádzky hľadajú 400, takmer rovnako veľký dopyt je aj po čašníkoch. Nasleduje pomocná sila do kuchyne, pomocný kuchár a barman. Spomedzi pozícií v hotelierstve je najväčší dopyt po recepčných, ktorých aktuálne hľadajú takmer 300, a po chyžných,“ hovorí pre TREND PR manažérka pracovného portálu Ľubica Melcerová.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa