Kvalifikovaní zamestnanci chýbajú na Slovensku čoraz viac. V sektore HORECA, teda hotelov, reštaurácií a stravovacích služieb – gastronómie, dlhodobo chýba viac ako 10-tisíc ľudí. Tento problém síce majú aj iné sektory, ale cestovný ruch významne zápasí s dôsledkami pandémie a ďalších kríz.
Situáciu zamestnávateľom sťažujú aj zvýšené príplatky za prácu počas víkendov a štátnych sviatkov, vysoké daňovo-odvodové zaťaženie, predovšetkým nízkopríjmových skupín, ale aj prekážky pri zamestnávaní osôb z tretích krajín.
Brigádnici pomohli najviac
Počas súčasnej letnej sezóny voľné pracovné miesta vykrývajú predovšetkým brigádnici, tak ako aj posledné roky. Ale zabezpečiť si ich dostatok pre podniky taktiež nebýva jednoduché.
„Aj v ich prípade platí, že je tu široká ponuka brigád aj v iných odvetviach, pričom práca tam často nie je taká náročná, ako práca v gastre či hotelierstve. Netreba zabúdať na klesajúcu demografickú krivku a s ňou klesajúce počty študentov,“ hovorí pre TREND Marek Harbuľák, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS).
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?