Na súboj o nivu

M. Bobák má aj ďalšie veľké investičné plány. Rozširovať chce aj výrobu syrov s modrou plesňou, ktoré skupina predáva pod značkami Tatranský Rival a Tatranská Niva.

Výroba sa bude rozširovať priamo v Tatranskej mliekarni, kde sa vyrábali aj doteraz. Investícia má zamestnať ďalších 30 až 40 ľudí. Stáť bude okolo 13 miliónov eur, lebo syry s modrou plesňou potrebujú ešte väčšie sklady ako camembert. Modré syry typu niva totiž zrejú tri až štyri týždne. Camemberty iba týždeň.

Nová syráreň ešte len čaká na stavebné povolenie, no podľa M. Bobáka by mohla vyrásť už do dvoch rokov. Ponuku syrov s modrou plesňou chce podnikateľ rozšíriť ešte razantnejšie ako v prípade camembertov. Z terajších tisíc až na dva a pol tisíca ton ročne.

To sa už môže zdať aj trochu riskantné. Na rozdiel od camembertov totiž má v syroch typu niva aj jedného silného domáceho konkurenta. Vyrábajú ich aj Levické mliekarne. Dokonca s oveľa dlhšou tradíciou ako Tatranská mliekareň. Tá s modrými syrmi začala len pred desiatkou rokov.

M. Bobák si však verí. „Podnikanie je aj o tom, že človek vie zariskovať. Veď aj s Rivalom sme začínali od nuly, keď už levický konkurent s modrými syrmi na trhu dávno bol. No aj tak sme sa s ním uchytili,“ hovorí M. Bobák a dodáva, že aj celková spotreba modrých syrov tu veľmi dynamicky rastie. Hlavne v reštauráciách. Navyše napríklad v Česku sa predáva už aj údená niva a to môže byť tiež nová výzva pre Tami.

Farmy navyše

Celkovo sa M. Bobák so svojimi novými investíciami sústredí len na mliekarenstvo. I keď má aj iné biznisy. „Sústreďujeme sa na mlieko. V ňom sme tu lídrom, a preto nám investície doň môžu priniesť aj najistejšie profity.“ K mliekarňam chce podnikateľ prikupovať agrárne podniky s vlastnými chovmi dojníc. Aby si časť potrieb mlieka skupina dorábala sama.

Dnes vlastni tri farmy v Ivanke pri Nitre, Očovej a Bzinciach pod Javorinou, ktoré dohromady obrábajú sedemtisíc hektárov pôdy a majú tisíc dojníc s ročnou produkciou deväť miliónov litrov. Skupina si takto vie dorobiť necelú dvadsatinu spotrebovaného mlieka. „Prikupovať chceme aj ďalšie agropodniky zamerané na produkciu mlieka,“ hovorí M. Bobák.

Tami: Chlapov pri miešaní syrov vystriedal miliónový robot, ktorý po sebe aj uprace

Nová fabrika na camemberty v Senici stála Tami 12 miliónov eur Zdroj: Maňo Štrauch

Na obzore nasledovníčka

O akvizíciách ďalších mliekarní na Slovensku či v blízkej cudzine už veľmi M. Bobák neuvažuje. Tami totiž už dnes vyrába takmer kompletný sortiment mliečnych výrobkov okrem sprejovej šľahačky a sušeného mlieka. Nové posily bezprostredne nepotrebuje.

Navyše, M. Bobák s úsmevom hovorí, že on sa už pomaly blíži k dôchodku, a tak ďalšie akvizície budú témou pre jeho nástupcov. On sám by si želal, aby rodinný biznis prevzala dcéra, ktorá zatiaľ naberá skúsenosti v cudzine. Je projektovou manažérkou viedenského mestského bytového podniku, manažment aj vyštudovala.

„Ja by som bol rád, no ešte uvidíme, či sa napokon pripojí do biznisu,“ dodáva M. Bobák s tým, že on sám o predaji mliekarenského impéria neuvažuje. No ani ponuku dlho žiadnu nedostal. Iste aj preto, že skupina je už taká veľká, že by si na ňu trúfol naozaj iba majetnejší investor nadnárodného rangu. 

Partneri projektu:

Official image partner:

Tami: Chlapov pri miešaní syrov vystriedal miliónový robot, ktorý po sebe aj uprace