Posledné dva slovenské cukrovary v Trenčianskej Teplej a Seredi, ktoré zostali z viac ako desiatky bývalých socialistických cukrovarníckych fabrík, stále veria, že by mali zmeny v európskej výrobe cukru prežiť. Ich produkcia ide mierne hore. Pre cukor sa navyše črtajú možnosti iného využitia než len na sladenie potravín.
Ťažké reformné časy
Zachovanie oboch domácich cukrovarov predpovedá predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič, ktorý zároveň šéfuje spoločnosti Považský cukor v Trenčianskej Teplej, patriacej do nemeckej skupiny Nordzucker. Jedným dychom dodáva, že cenový tlak na cukor je stále enormný.
Kým pri rozbehu liberalizácie európskeho biznisu s cukrom bola jeho cena okolo 500 eur za tonu a cukrovary jeho výrobu rozširovali, tak od posledného kvartálu minulého roku sa jeho cena drží okolo úrovne 310 až 320 eur. Tam ju stiahli prebytky, čo sa v Európe nahromadili po niekdajšom rozšírení výroby. Cukrovarníci o to viac smútia za rokmi 2012 a 2013, keď bola trhová cena cukru dokonca nad 700 eur.
Terajšie ceny tesne nad 300 eur za tonu podľa M. Abeloviča tlačia do strát aj tie najefektívnejšie európske podniky. Veď Považský cukor, ako aj jeho tunajší konkurent - seredské Slovenské cukrovary, ktoré patria rakúskej Agrane, vlani utrpeli straty 15 miliónov eur. Rok predtým mali skoro
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?