Manžel na techniku
Líderka sa teší, že s postupným omladzovaním i riadením firmy jej už pár rokov pomáha aj manžel. Čech Drahoš Štěpanovský pôvodne v Plzni podnikal s automobilmi Land Rover. Po zoznámení s Jankou toto podnikanie ukončil a presťahoval sa za ňou na Slovensko. Odvtedy je v mäsiarstve šéfom techniky a má na starosti technológie aj vozový park. Majiteľke pomáha aj s financiami. „Drahoš je pre mňa veľkou oporou, lebo konečne sa s niekým delím aj o vedenie firmy,“ hovorí Janka.
Mäso Parížek Zdroj: Milan David
„Do mäsiarčiny som sa zapracoval natoľko, že niektorí novší obchodní partneri firmy ma oslovujú pán Parížek. Vždy sa tomu len zasmejem,“ dodáva s úsmevom Drahoš.
Takto má rázna majiteľka vo firme už aj občasného oponenta, existujú totiž aj veci, na ktorých sa pri vedení nezhodnú. „Pretože sme stále spolu nielen doma, ale aj v práci, občas sa aj poriadne pochytíme. Našťastie, vždy potom vieme nájsť spoločné riešenie,“ hovorí Janka s tým, že pri hľadaní kompromisov je dobré, že každý z nich ma inú povahu. Ona je tá impulzívnejšia a manžel zasa rozvážnejší. „Drahoš vie, ako na mňa. Nechá ma vykričať a neskôr sa už vždy v pokoji dohodneme,“ so smiechom opisuje Janka.
Do kancelárie po tridsiatke
Už dva roky pracuje vo firme nastálo aj Jankin syn Jakub, ktorý sa vo výrobe aj v predajni okolo mamy motal už odmala. Bolo preto automatické, že sa vyučil za mäsiara. Do firmy nastúpil hneď po učňovke. Razantnosť a prísnosť matky občas znáša ťažko. „Na začiatku som po jednom spore s mamou z firmy odišiel robiť taxikára, ale po pár dňoch som sa vrátil. Uvedomil som si, že rodinné podnikanie v mäse je pre mňa to pravé a jednoducho s ňou musím vychádzať,“ hovorí Jakub.
„Keď zle vykladajú náš tovar, tak sme na našich odberateľov aj drzí. Ale inak sa kvalita udržať nedá.“ Janka Parížeková, Mäso Parížek
Tá ho však púšťa v podniku k väčšej zodpovednosti iba postupne. Má totiž len 21 rokov. Zatiaľ je medzi radovými mäsiarmi firmy. „Je ešte veľmi mladý a musí sa všetko učiť od základov. Do kancelárie ho pustím šéfovať až po tridsiatke, keď bude skúsenejší,“ hovorí Janka a dodáva, že až budúcnosť ukáže, či jej syn bude schopný prevziať vrcholové vedenie rodinného podniku po nej.
Viac pohody do života
Tak či tak, v ostatných rokoch už líderka spomaľuje aj svoje pracovné tempo. Čoraz viac riadenia deleguje na iných. Do práce chodí už len popoludní. Do- obeda sa venuje vnúčaťu, keďže Jakub si už stihol založiť aj rodinu. Janka už častejšie cestuje aj po svete alebo sa venuje skialpinizmu.
Majiteľka firmy Mäso Parížek Janka Parížeková, jej syn Jakub (vľavo) a manžel Drahoš Štěpanovský (vpravo) Zdroj: Milan David
K spomaleniu pracovného tempa ju priviedol manžel. „Drahoš ma naučil oddychovať. Len tak si popri práci v pokoji posedieť v kaviarni alebo ísť na dlhšiu dovolenku,“ hovorí podnikateľka. Aj na rozhovor s ňou musel reportér TRENDU istý čas počkať, lebo bola s manželom mesiac v Afrike – v obľúbenej Drahošovej destinácii. „Známi sa nám smejú, že v mojom severoslovenskom mäsiarstve som z púštneho leva Drahoša spravila karpatského medveďa,“ povie podnikateľka s úsmevom. No Afrika aj jej učarovala natoľko, že raz by tam možno chcela aj žiť.
Viac bistier i prasatá
Ešte stále má však vízie aj pre svoj podnik. I keď ona sa už na ich naplnenie necíti a skôr by k nim chcela viesť svojho syna.
Bola by rada, keby malo martinské mäsiarstvo vlastné bistro v každom krajskom meste krajiny, nielen v Žiline. Práve bistro totiž výrazne dvíha tržby Parížekovcov. Bez neho boli ešte predvlani tržby firmy necelé dva milióny eur. Tento rok s ním už spomenutých dva a pol milióna.
Manažérka by tiež chcela, aby podnik raz mal aj vlastné chovy prasiat. „Chovy i bistrá budú však už výzvou pre môjho syna. A hádam mu s nimi pomôžu aj všetci tí mladí, čo si ich teraz vo firme vychovávame,“ uzatvára výhradná majiteľka Mäsa Parížek.