Dôvod, prečo Marek pracoval vo fast-foode, je pomerne jednoduchý. „Za hodinu ponúkali 3,80 eura v čistom, teraz je to aj viac,“ podotýka, že spočiatku išlo o čisto finančnú motiváciu. Za mesiac dokázal zarobiť okolo 350 eur. Keď si zobral extra služby a nadčasy, mohol získať aj 470 eur.

Neskôr ho v práci držal aj dobrý kolektív, ktorý tvorili hlavne jeho rovesníci. „Teraz som v Subwayi. Mám 3,2 eura, som tu rok a je to tam fajn,“ tvrdí. Dúfa však, že po vysokej škole si už nájde niečo iné. Fast-food nepovažuje za prácu, ktorú by chcel robiť dlhodobo.

Pokračujú, kde začali

Marek hovorí, že v oblasti, ktorú študuje, by podobne platenú brigádu hľadal ťažko. Súkromné firmy s jeho zameraním vyžadujú niekoľkoročnú prax. Len máloktorá ochotne zoberie za vyhovujúcu plácu mladého učňa, na ktorého by dohliadal skúsený zamestnanec.

Prečo inžinieri a magistri pracujú v kuchyni v McDonald’s

McDonald's na Obchodnej ulici Zdroj: Maňo Štrauch

Jeho dvaja spolužiaci z rovnakého odboru robia takisto pre McDonald’s, jedna spolužiačka robí realitnú maklérku, ďalší vypomáha s rôznymi vecami na stavbách. Sú aj výnimky. „Jeden chalan si za štipendium kúpil sústruh a vyrába pre ľudí z dediny dielce na objednávku,“ spomína.

Marek je jeden z mnohých študentov, ktorí majú na začiatku kariérneho života problém zamestnať sa v oblasti, ktorú na univerzite študujú. V McDonald’s podľa majiteľa bratislavskej pobočky Antona Novotného pracujú študenti práva, masmediálnej komunikácie, architektúry, ekonómie aj andragogiky. „Mnohí naši manažéri, ktorí teraz riadia reštauráciu alebo sú v tíme, sú bývalí vysokoškolskí študenti [brigádnici], ktorí, keď skončili, tak zistili, že je pre nich platovo aj skúsenostne výhodnejšie pokračovať u nás, ako si inde hľadať prácu,“ poznamenáva A. Novotný.

Prečo inžinieri a magistri pracujú v kuchyni v McDonald’s

„Mnohí naši manažéri sú bývalí vysokoškolskí študenti brigádnici.“ Anton Novotný, McDonald’s Zdroj: Maňo Štrauch

Na vysokých školách tiež nie je problém nájsť študentov žurnalistiky druhého stupňa, ktorí si zarábajú ako krupiéri alebo čašníci, či študentov odborov sociálnej práce a učiteľstva zamestnaných v hračkárstvach, drogériách a kníhkupectvách.

Filozof – recepčný

Pracovné príležitosti a stáže v odbore zháňajú študenti ťažko, niektorí o ne ani nemajú záujem. Väčšinou sú buď pre čerstvých absolventov nevhodné a nedostupné z dôvodu nedostatočnej praxe či príliš veľkej zodpovednosti. Alebo sú dobrovoľné a bez finančnej odmeny, respektíve platené len symbolicky, čo mnohým potenciálnym záujemcom nevyhovuje.

V prípade brigádnikov viac ako druh pozície či odvetvie rozhoduje najmä čas, ktorý je potrebný danej práci venovať, podotýka Nikola Richterová z pracovného portálu Profesia.sk. Najväčší záujem majú študenti podľa nej o administratívu v kanceláriách, vyhľadávajú prácu v obchodoch a cestovnom ruchu. „Študenti jednoducho reagujú na to, čo je aktuálne v ponuke,“ dodáva. Myslí si, že prácu na dohodu často berú iba ako dočasnú záležitosť na pár mesiacov.

Existujú skupiny študentov a absolventov, ktorí na trh práce už prichádzajú so záujmom pracovať v inom odbore, ako pôvodne vyštudovali. Ide najmä o absolventov filozofie, spoločenských a prírodných vied, pedagogiky a športu. „V tomto prípade je pre nich prácou číslo jeden administratívny pracovník. Žiadaná je teda pozícia asistenta, office manažéra, ale aj recepčnej a obchodného zástupcu, “ vymenúva N. Richterová.

Prečo inžinieri a magistri pracujú v kuchyni v McDonald’s

„Študenti by si mali vyberať brigády, ktoré vedia predať v životopise.“ Nikola Richterová, Profesia.sk Zdroj: Archív N. Richterovej

Peniaze, peniaze, peniaze

Lukratívne a žiadané brigády sú tie, na ktorých študenti zarobia aspoň pár stoviek eur mesačne. To zahŕňa aj prácu obsluhy, pokladníka, predavača, čašníka, pomocného kuchára, skladníka či dokladača tovaru. V závislosti od mesta sa hodinová mzda na týchto pozíciách pohybuje od 3,50 eura do piatich eur v Bratislave a od dvoch do 4,50 eura mimo hlavného mesta.

Z hľadiska peňazí lákajú vysokoškolákov aj nepravidelné brigády z oblasti promotérstva a hostesingu. Tie často za jednorazové akcie ponúkajú pre študentov slušnú odmenu v podobe desiatok eur za deň. Ako uvádza Profesia.sk, je možné nájsť aj ponuky, ktoré sľubujú za hodinu 13 eur.

„Kým študenti získajú prax, často sa potrebujú zabývať v novom meste, zaplatiť si internát,“ podotýka HR manažérka McDonald’s pre Slovensko Adriana Boháčová. Takisto súhlasí s tým, že časť študentov nechce spojiť budúcnosť s vyštudovaným odborom – možno študovali ho len kvôli tomu, že ich k tomu dotlačili rodičia. „V rámci celého Slovenska začíname na 4,05 eura na hodinu bez príplatkov, bonusov a ostatných výhod,“ dodáva.

Modelový príklad? Študent práva napríklad nechce stážovať v advokátskej kancelárii a uprednostní prácu v reštaurácii. Osloví ho časová flexibilita plánovania zmien, výška odmeny za prácu, firemné benefity a bonusy. „Možno to berie aj ako určité odventilovanie od školy, od školskej praxe a možnosť, ako byť v mladom kolektíve,“ myslí si A. Boháčová.

Prečo inžinieri a magistri pracujú v kuchyni v McDonald’s

McDonald's na Obchodnej ulici Zdroj: Maňo Štrauch