Zatvorte reštaurácie a predávajte jedlo cez okienko alebo v exteriéri. Prestaňte ponúkať služby wellnessových a fitnesových centier, zatiaľ na neurčito, kým sa hodnota kĺzavého sedemdňového mediánu nezníži pod 500. Vláda Igora Matoviča oznámila prísne opatrenia, ktoré znova tvrdo zasiahnu biznis, už aj tak silno postihnutý pandémiou.

Argumentuje zhoršením situácie a českým scenárom. Firmy sa zasa obávajú, že stres a finančné problémy spôsobené ťažko predvídateľnými opatreniami štátu ich „dorazia“ skôr ako koronavírus. Výhradu majú aj proti nesystémovému spôsobu zavádzania opatrení v duchu „o nás bez nás“.

Potvrdzuje to výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor, ktorý si myslí, že kompetentní mali hľadať riešenia počas leta a komunikovať s dotknutými sektormi. Namiesto toho sa však narýchlo prijímajú nedomyslené rozhodnutia bez diskusií a vláda hrozí tvrdými trestami. „Tento štát potrebuje nielen zvládnuť pandémiu Covidu-19, ale musí fungovať aj po jej skončení,“ tvrdí T. Gregor. Od polovice októbra sú zakázané akcie pre viac ako šesť osôb.

Zatvárajú sa akvaparky, kúpaliská, fitnescentrá. Reštaurácie môžu vydávať jedlo len zabalené, prípadne v exteriéri. Na otázky, prečo práve tieto sektory dostali obmedzenia a na základe čoho sa prijímajú na Slovensku protipandemické opatrenia, kompetentní nedali podnikateľom dostatočnú odpoveď. Tí by chceli, aby sa o veciach diskutovalo na základe štatistík a jasných argumentov.

Ako to je teda na Slovensku so šírením Covidu-19? V septembri a začiatkom októbra k nemu podľa Úradu verejného zdravotníctva SR najväčšou mierou prispeli prípady v rodinách (239), na rodinných oslavách (239) a svadbách (13). Nasledujú zdravotnícke pracoviská (47), pracoviská (27) a domovy sociálnych služieb (16).

Reštaurácie (5) a bary či kaviarne (2), ktoré vláda zatvorila, sú prakticky na chvoste tohto rebríčka. Majitelia zatváraných prevádzok žiadajú rýchle kompenzácie, aby mali z čoho pokryť náklady pri výpadku tržieb. Ale žiadne iné než tie, ktoré od polovice marca dostávajú podnikatelia na podporu zamestnanosti, zatiaľ nie sú reálne na stole.

Slovenskej aliancii moderného obchodu (SAMO) sa tiež nepáči, že opatrenia sa prijímajú bez vypočutia názorov obchodníkov. Vláda by sa od nich napríklad dozvedela, že seniorské hodiny v obchodoch od deviatej do jedenástej sa v praxi neosvedčili už počas prvej vlny. Podľa predsedu predstavenstva SAMO Martina Krajčoviča sa doposiaľ nepreukázalo šírenie vírusu vinou obchodných prevádzok, keďže v nich aj nad rámec regulácií štátu zaviedli účinné hygienické a prevádzkové opatrenia.

Gastrosektor nad priepasťou

Ján Laš z iniciatívy Zachráňme gastro tvrdí, že pre reštaurácie znamenajú súčasné opatrenia absolútny lockdown a bez adekvátneho odškodnenia im hrozí krach. „Nič si nenahovárajme, to, čo sme o nových opatreniach zatiaľ počuli, znamená de facto povinné zatvorenie väčšiny reštauračných podnikov na Slovensku,“ vyhlásil.

Premiér Igor Matovič síce v médiách avizoval, že „nikoho postihnutého opatreniami nemôžeme nechať v štichu“, a sľuboval, že sa bude snažiť vybaviť pre každého rýchle kompenzácie, ale podobných vyjadrení mal už v minulosti viacero. Tak ako keď pri predstavení Prvej pomoci podnikom hovoril, že na ňu pôjde miliarda eur mesačne. V skutočnosti rezort práce poslal od jari do konca septembra zamestnávateľom a živnostníkom dovedna 593 miliónov eur.

Dá sa to robiť aj miernejšie

Ako nastaviť podmienky na fungovanie ekonomiky a jej najohrozenejších segmentov tak, aby ich pandémia úplne nezničila? Aj v okolitých krajinách si kladú túto otázku a podľa realizovaných opatrení sa zdá, že na to idú viac s rozvahou.

V susednom Česku evidujú viac ako päťnásobok prípadov oproti Slovensku a aj tam zatvorili reštaurácie a kluby, predbežne do 3. novembra, okienkový predaj je počas dňa povolený. Stravovacie zóny v nákupných centrách však fungujú, pričom pre ne platia limity. Pri jednom stole môžu napríklad sedieť najviac dvaja ľudia a nemôže byť aktivovaná wi-fi sieť. Hotelové reštaurácie môžu byť otvorené pre ubytovaných hostí a pre svadobné hostiny a kary.

V Rakúsku je počet osôb na väčšine súkromných podujatí v interiéri limitovaný na desať, gastronomické prevádzky fungujú s predpísanými limitmi obsadenosti a registráciou hostí. Maďarsko s podobným relatívnym počtom prípadov ako Slovensko necháva reštaurácie otvorené do 23.00 hodiny. V Poľsku sú zatvorené fitnescentrá, reštaurácie však fungujú do 20.00 hodiny. Povinné rúška minimálne v interiéroch sú aj v uvedených krajinách samozrejmosťou.