Skúsil to cez Facebook, no odpoveď dlho nechodila. Po pol roku dostal pozvanie do reštaurácie bratislavského hotela Albrecht, v ktorej šéfkuchár pracoval. Na stretnutí sa zrodila spolupráca, ktorá prerástla do podnikania.
E. Valentovič najskôr fungoval jeden rok len ako dvorný dodávateľ čerstvých voľne rastúcich húb pre J. Žídeka. Dnes, po viac ako šiestich rokoch, zásobuje šéfkuchárov v desiatkach popredných slovenských reštaurácií. A nielen hubami. Časom rozšíril ponuku o jedlé kvety a zelené rastliny.
Ako sám tvrdí, v tom, čomu a akým spôsobom sa venuje, nemá na Slovensku relevantnú konkurenciu.
Hubárske úlovky Erika Valentoviča Zdroj: Milan David
Od svitu do mrku
Možno sa to nezdá, no práca E. Valentoviča dá zabrať. Predstava, že ako profi hubár celé dni relaxuje túlaním sa po lesoch, je mylná. Všetko okolo biznisu si zabezpečuje sám, pomáha mu iba mama s otcom. Hubár dopoludnia vybaví objednávky, osobne rozvezie tovar odberateľom a potom chystá veci na ďalší deň – vyberie sa do lesa na huby alebo doma pripravuje jedlé kvety a rastliny. Počas dňa mu priebežne prichádzajú dopyty od odberateľov na ďalšie dni.
„Často to býva tak, že príde objednávka v noci a huby doma nie sú. Pokiaľ je to možné, tak skoro ráno vstávam, nasadnem do auta a zabezpečím ich,“ opisuje hubár. Stáva sa mu tiež, že pre množstvo objednávok „ťahá“ nočnú, aby ich stihol nachystať na nasledujúce ráno.
„Ak by som mal priateľku, rodinu, myslím si, že by som to nezvládal. Je to časovo veľmi náročné,“ tvrdí E. Valentovič.
Okruh jeho odberateľov sa za viac ako šesť rokov podnikania s hubami rozrástol na zhruba stopäťdesiat reštaurácií. Gro sa nachádza v Bratislave a na západe Slovenska.
Zásobuje popredné podniky, ako je napríklad
Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň
- Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
- Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
- Menej reklamy na TREND.sk
Máte už predplatné?