Od Lozorna až po Domašu

Kým to najlepšie z najlepšieho, čo sa jedla týka, dostanete (najmä) v Bratislave, najlepšie hotely a penzióny sú rozptýlené po celom Slovensku – od Lozorna až po Domašu a od Vrakúňa pri Gabčíkove až po Ždiar. Ak o úrovni gastronómie hovoríme, že sa v posledných rokoch zvyšuje, o hotelovej infraštruktúre to platí dvojnásobne. Päť- a štvorhviezdičkové hotely, ktoré sú zaradené do hodnotení TREND Top reštaurácie a hotely, sa úrovňou vybavenia, ale už aj servisu vyrovnajú a veľakrát aj predbehnú hotely rovnakej kategórie v okolitých krajinách vrátane Rakúska.

No v porovnaní s rakúskymi majú smolu – kým izba s polpenziou v rakúskom štvrohviezdičkovom hoteli s veľkým bazénom, krásnym wellness a dobrou reštauráciou stojí na noc bežne 300 až 350 eur, väčšina rovnako dobre vybavených slovenských hotelov môže pýtať za izbu s raňajkami na noc maximálne 150 eur. Bolo by určite zaujímavé porovnať nákladovú položku v obidvoch krajinách.

Aj preto sa na konferencii TRENDU Horeca manažment, ktorá je spojená s vyhlasovaním TREND Top reštaurácií a hotelov, ozývali z radov hotelierov hlasy, že nastal čas zvyšovania cien hotelových služieb. Aj keď do nich patrí veľa vecí, priamo o zvyšovaní cien ubytovania sa nehovorilo.

Kde sa špičkovo najesť a ubytovať alebo aké sú tajomstvá najlepších

Hotel Amade Château, Vrakúň Zdroj: Amade Château

Aby mal hosť o čom rozprávať

Hoci – podľa Petra Schultza, Slováka, ktorý viedol v USA sieť deviatich hotelov a je pravou rukou (ako sám hovorí, „druhou manželkou“) ešte slávnejšieho slovenského hoteliera Henryho Kallana – hotelieri by mali rozmýšľať najmä nad tým, aký produkt svojim hosťom ponúknu. „Všetci predávajú izby, ale hosť chce viac. Chce zážitok, chce mať o čom rozprávať a hotely, ktoré mu to ponúknu a dostane v nich viac, ako očakáva, tie sú úspešné,“ zhrnul na konferencii svoju hoteliersku filozofiu.

Manažéri (alebo majitelia pri rodinných podnikoch) musia podľa neho navyše byť v stálom priamom kontakte s hosťami. Lebo v hoteli, na rozdiel od reštaurácie, nestrávi človek hodinu alebo dve, ale niekoľko dní a je dôležité vedieť hneď na mieste, ako sa cíti a čo si myslí – skôr než to zavesí niekam na sociálnu sieť... „Kontakt manažérov s hosťami je veľmi dôležitý, napríklad Henry [Kallan] manažérov, ktorí sedeli len v kancelárii a nechodili medzi hostí, párkrát vymenil,“ spomína.

Rovnaký názor mal aj ďalší hosť konferencie, riaditeľ rakúskeho hotela Allegria Resort Stegersbach Jaro Rataj. Podľa neho hostia chcú vedieť, kto sú ľudia, ktorí sa o nich starajú, zvyšuje to ich lojalitu. Preto sám napríklad vystupuje v reklame na hotel.  

Kde sa špičkovo najesť a ubytovať alebo aké sú tajomstvá najlepších

Zdroj: Jarmila Horváthová

TREND Top reštaurácie 2018

5 hviezdičiek – 18,5 bodu z 20
  • Fou Zoo, Bratislava
  • UFO watch.taste.groove, Bratislava
  • River Bank, Bratislava
  • Liviano, Bratislava
  • Hotel Albrecht – reštaurácia, Bratislava

5 hviezdičiek – 18 bodov

  • Afrodita, Čereňany
  • Top Restaurant, Žilina
  • Gašperov Mlyn, Batizovce  
  • Víno & Tapas, Poprad

4,5 hviezdičky – 17,5 bodu

  • D’Steakhouse, Bratislava
  • Kogo, Bratislava
  • Grand Restaurant – Grand Hotel Kempinski High Tatras, Štrbské Pleso

TREND Top hotely 2018


18,5 bodu z 20
  • Grand Hotel Kempinski High Tatras, Štrbské Pleso
  • Hotel Amade Château, Vrakúň

18 bodov z 20

  • Grand Hotel River Park, Bratislava
  • Wellness Hotel Chopok, Demänovská Dolina
  • Kaskády Hotel a Spa Resort, Sliač-Sielnica
  • Hotel Zochova chata, Modra-Piesok
  • Kongres a Wellness Hotel Partizán, Tále
  • Wellness Hotel Borovica, Štrbské Pleso
  • Hotel Arcadia, Bratislava

17,5 bodu z 20

  • Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica
  • Hotel Lesná, Stará Lesná
  • Hotel Zelená Lagúna, Domaša-Dobrá

TREND Top penzióny 2018


15,5 bodu z 20

Wellness Penzión Strachan, 
Ždiar Pri mlyne, Lozorno

15 bodov z 20
  • Penzión Drak, Demänová
  • Reštaurácie – TREND Tip 2018
  • Castel Pension and Restaurant, Mierovo
  • Al Faro, Bratislava
  • Maiko Sushi, Košice
  • Carnevalle, Bratislava

Reštaurácia Pána šéfkuchára 2018

Al Lago, Štrbské Pleso 
šéfkuchár a majiteľ Martin Kurhajec