To však rozhodne neznamená, že inde na Slovensku sa dobre nenajete. Hodnotitelia TRENDU našli aj tento rok príjemné podniky s chutným jedlom od Skalice až po Domašu a Humenné.

Prečo vedie Bratislava a prečo sú tí najlepší drahí

Prečo však vedú rebríčky bratislavské reštaurácie? Odpoveď je jednoduchá – pri všetkých hodnoteniach na Slovensku aj v zahraničí sa neposudzuje len kvalita jedla, ale aj kvalita servisu, „ambiente“ teda vybavenia, kvalita vínnej karty a služieb someliéra a množstvo ďalších vecí, ktoré, ak majú byť na vysokej úrovni, niečo (a nie málo) stoja.

To sa, samozrejme, odrazí aj v cenách jedla. Tiež platí, že dopyt formuje ponuku, a tak na Slovensku sú tie najkvalitnejšie podniky tam, kde je najvyššia kúpna sila a najväčšia koncentrácia hostí, ktorí sú ochotní za to všetko zaplatiť. To znamená v hlavnom meste.

No slovenská gastronómia v posledných rokoch naozaj napredovala aj inde, čoho dôkazom je, že naozaj chutne sa dá najesť po celom Slovensku. Aj tu platí, že, samozrejme, treba vedieť kde, čo, ale v časoch internetu to nie je problém zistiť a na porovnanie slúžia aj rebríčky a hodnotenia TRENDU.

V porovnaní s hlavným mestom sa inde väčšinou najete lacnejšie. Úrovňou mnohých reštaurácií, kam sme prišli prvýkrát, sme boli naozaj milo prekvapení a ku cti im slúži, že je aj dosť takých, ktoré si roky držia vysoký štandard.

Ktoré sú teda najlepšie reštaurácie podľa hodnotení TRENDU v roku 2018 v jednotlivých krajoch? Nepôjdeme teraz od západu na východ, ale podľa abecedy.

Kde sa na Slovensku naozaj dobre najete

Zdroj: Archív reštaurácií

Bistrá v strede Slovenska, Modra aj Lozorno

V Banskobystrickom kraji sú niekoľko rokov stálicami a najlepšie hodnotenými podnikmi dve reštaurácie v dvoch mestách (rivaloch) – v Banskej Bystrici a vo Zvolene. Obidve majú v názve bistro a obidve sú šéfkuchárske, teda šéfkuchár je aj majiteľom.

V Banskej Bystrici je to Bistro Smartfood Petra Kulhányho, vo Zvolene BistroChef Erika Volka. Obidve majú koncept, ktorý napríklad v hlavnom meste nepoznáme – nemajú klasický jedálny lístok, ale vždy len dennú ponuku napísanú na tabuli na stene a na „A4“ na stoloch. Mimo týchto miest im zdatne konkuruje reštaurácia hotela Residence na Donovaloch a najnovšie aj hotela Galicia Nueva v Haliči pri Lučenci.

V Bratislavskom kraji, ak nebudeme brať do úvahy hlavné mesto, sme sa najlepšie najedli v reštaurácii hotela Zochova Chata v Modre-Piesku, v Pavúku – wine restaurante v Modre a tiež na opačnej strane Malých Karpát v Lozorne v reštaurácii Pri Mlyne. Vo všetkých varia poctivú domácku kuchyňu, ale šmrncnutú modernou.

Kde sa na Slovensku naozaj dobre najete

Bistro Smartfood, Banská Bystrica Zdroj: Archív reštaurácií

Všetky tri majú od jari do jesene krásne upravené vonkajšie prostredie, takže sú najmä cez víkendy obľúbeným výletným cieľom. Vtedy rozhodne odporúčame rezerváciu, aby ste neodišli sklamaní, že podnik je plný alebo zarezervovaný, prípadne zatvorený kvôli svadbe. To, že pár stoličiek je v čase vášho príchodu voľných, totiž nič neznamená, stoly môžu byť rezervované pre hostí, ktorí prídu o pár minút.

V Košickom kraji hrajú prím reštaurácie v jeho metropole Košiciach. To má naozaj rozmanitú gastroscénu, Hlavná ulica sa, keď začnú fungovať letné terasy, mení na jednu veľkú „krčmu“ s reštauráciami, barmi, kaviarňami, pivárňami.

Najlepší štandard, čo sa týka jedla, servisu aj prostredia, sme zažili v reštauráciách Slávia a Zore, ktoré sú „sesterské“, majú jedného majiteľa. Najmä prostredie zrekonštruovanej secesnej budovy, kde sídli Slávia, je jedinečné. V Košiciach je však veľa miest, kde sa dá dobre najesť – spomenieme napríklad trochu starosvetskú a komornú atmosféru hotela Golden Royal, ale jedli sme tu aj výborné suši a „panáaziu“ v Maiko Sushi.

Kde sa na Slovensku naozaj dobre najete

Bistro Chef, Zvolen Zdroj: Archív reštaurácií

Viete, kde sú Pohranice? A kde Batizovce?

V Nitrianskom kraji nám už niekoľko rokov v jeho centre Nitre chutí najviac v hotelových reštauráciách hotelov Mikado a Zlatý kľúčik. Prvá nie je v atraktívnom prostredí, do druhej zase treba ísť len autom, ale obidve sa, keď hľadáte chutnú kuchyňu, nóbl interiér a dobrý servis, vyplatí vyskúšať. V druhej menovanej, keďže je nad mestom, je v peknom počasí bonusom aj jedinečný výhľad.

Mimo krajského mesta im zdatne sekunduje reštaurácia hotela Astrum Laus v Leviciach – keď ste v tomto meste alebo okolí, rozhodne sa oplatí prekonať nechuť k hotelovým reštauráciám, ktorú mnohí majú, a vyjsť na prvé poschodie hotela, kde sa nachádza.

K najlepším v kraji patrí aj podnik v lokalite, kde by ste ho asi nečakali – v dedine Pohranice pri Nitre s domáckou, ale modernou šmrncnutou kuchyňou – Mlyn u Anastázie. No aj tu platí – keď tam chcete ísť cez víkend, treba zatelefonovať, lebo je obľúbeným miestom na konanie svadieb a rodinných osláv.

Kde sa na Slovensku naozaj dobre najete

Gašperov mlyn, Batizovce Zdroj: Archív reštaurácií

Na druhom konci Slovenska, v Prešovskom kraji hrajú prím reštaurácie, ktoré sa dostali aj na špičku celoslovenského rebríčka – Gašperov mlyn v Batizovciach a Víno & Tapas v Poprade. Ako je to pri spomínanej finančnej náročnosti špičkovej gastronómie možné?

Tak, že obidve nefungujú ako bežné podniky, ale Gašperov mlyn v Batizovciach len na rezervácie a Víno & Tapas prioritne na rezervácie. Tu, ak majú otvorené a prídete z „ulice“, vás preč nepošlú, ale kto si chce užiť špičkovú gastronómiu v plnej paráde, rozhodne odporúčame rezerváciu.

V Gašperovom mlyne fungujú tak, že hosť si nevyberá z jedálneho lístka, ale šéfkuchár, v tomto prípade Jozef Breza, mu pripraví niekoľkochodové menu. Pri rezervácii sa, samozrejme, informujú, či ste na niečo alergický alebo nejakú potravinu vyslovene „nemusíte“.

Kde sa na Slovensku naozaj dobre najete

Zdroj: Archív reštaurácií

Vo Víno & Tapas majú stručný sezónny jedálny lístok, ktorý sa často obmieňa a hosť si z neho vyberá dvoj- a viacchodové menu. Rozhodne sa tiež oplatí vopred si stôl rezervovať, lebo je to šéfkuchárska reštaurácia, a keď spolumajiteľka a šéfkuchárka v jednej osobe Zuzana Sisáková v podniku nie je, tak majú zatvorené. A nie je nič horšie, ako prísť k zatvoreným dverám.

V Prešovskom kraji sme natrafili na dosť podnikov s kvalitnou kuchyňou – od noblesného Grand Restaurantu v Grand Hotel Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese až po reštaurácie vo vzdialenejších kútoch Slovenska – v hoteloch Karpatia v Humennom a Zelená Lagúna na Domaši. Ak by ste sa vyskytovali v týchto končinách, tu nás zatiaľ kvalitou jedla a servisu nesklamali.