Pizza, rezeň, halušky – ale nielen na Slovensku
Ak niečo špičkoví šéfkuchári svojim kolegom zazlievajú, je to snaha o prílišnú kreativitu. „Mnohí ešte stále nakombinujú na tanieri všetko možné, pričom vo svete platí, že v jednoduchosti je krása,“ hovorí Tomáš Tejbus, šéfkuchár Grand Restaurant Grand Hotela Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese (18 bodov). Za nešvár slovenskej gastronómie považujú, že keď sa pozriete do nejakého zoznamu bežných reštaurácií, nájdete v ňom prevažne pizzerie. Treba však povedať, že to nie je len slovenský fenomén.
Zdroj: Maňo Štrauch
Rovnako sme pochodili napríklad v bavorskom Konigsee, ktoré je jednou zo špičkových dovolenkových destinácií Nemecka. Keď sme si chceli dať typický bavorský Weisswurst, sme sa nahľadali... a našli v jedinom podniku. V ponuke reštaurácií totiž prevažovali typy „pizza, cestoviny, rezeň“.
Kto chce na Slovensku robiť špičkovú gastronómiu, navyše mimo Bratislavy, nemá to rozhodne jednoduché, ale niekoľko reštaurácií recept našlo – a sú úspešné. Tri z nich sa dokonca prepracovali aj do top 10 najlepších podnikov 2017. Okrem spomínaného Gašperovho Mlyna je to TOP Restaurant v Žiline aj Víno & Tapas v Poprade.
Reštaurácia Pána šéfkuchára 2017
Zdroj: Peter Spurný
Zuzana Sisáková Víno & Tapas Poprad – Spišská Sobota
Zdroj: Amade Chateau Vrakúň
Vo všetkých varia naozaj výborne, hostí berú len na rezervácie vopred a majú pre nich pripravené jednotné degustačné menu. Keď si rezervujete stôl, spýtajú sa vás na alergie alebo či niečo nemáte radi, prípadne aký počet chodov si želáte a ostatné je v rukách šéfkuchára. Zato nás čakal vo všetkých troch gastronomický zážitok, porovnateľný s tými, ktorý sme mali v ocenených podnikoch v zahraničí (aj Michelinom). Akurát že sme zaň zaplatili polovicu toho, čo vonku.