Na druhej strane, tí, ktorí majú Slovensko precestované a chodia často aj do zahraničia, jednohlasne tvrdia, že úroveň reštaurácií a hotelov u nás za posledných 10 rokov výrazne vzrástla a je porovnateľná so susedmi. Lebo rovnako ako u nás, aj v zahraničí natrafíte na dobré a zlé podniky. Na to, aby sa hosť tým zlým vyhol, slúžia všade bedekre a portály.
Jeden z nich (na Slovensku jediný) – zameraný na top, teda najlepšie reštaurácie, hotely a penzióny, robí už 15 rokov týždenník TREND. Ak sa priaznivec dobrého jedla pozrie na rebríčky ročníka 2017, je mu jasné, že najlepší výber špičkových reštaurácií má ešte stále v Bratislave, ale kvalitne sa dá najesť aj mimo nej. Ak je fanúšik wellness a chce hotel so špičkovým relaxom, tie nájde po celom Slovensku.
Zdroj: Maňo Štrauch
Cesta správnym smerom
Peter Tóth žil tridsať rokov v USA, pracoval na manažérskych pozíciách v hotelovej sieti Marriott, no na Slovensko sa pravidelne vracal, takže vie porovnávať. „Za posledných desať rokov ste naozaj urobili v službách veľký skok dopredu a myslím, že idete správnym smerom. Pred pár rokmi som nezažil, že keď som vystúpil pred hotelom z auta, bellboy prišiel ku mne a pomohol mi s batožinou. Že každý z personálu, koho som v hoteli stretol, pozdravil,“ hovorí hotelier, ktorý sa pred šiestimi rokmi na Slovensko vrátil (ako dôvod uvádza známu vetu, za všetkým hľadaj ženu...) a momentálne je riaditeľom odboru stravovacích a ubytovacích služieb Úradu vlády SR.
Zdroj: Jarmila Horváthová
Zdroj: Jarmila Horváthová
To, čo hovorí P. Tóth o hoteloch, hovoria o skúsenostiach svojich hostí šéfkuchári špičkových slovenských reštaurácií. „Mali sme tu na hosťovaní šéfkuchára z dvojhviezdičkovej michelinovskej reštaurácie z Belgicka. Bol veľmi príjemne prekvapený z kvality surovín, ktoré sme mu pripravili a z ktorých tu mohol variť,“ hovorí Jozef Masarovič z bratislavskej reštaurácie UFO watch.groove. Jednej z piatich, ktorá dostala v tohtoročnom hodnotení TREND Top reštaurácie a hotely najviac – 18,5 bodu z dvadsiatich.
Zdroj: Jarmila Horváthová
Peter Tóth Zdroj: Milan David