Mliekarenská žatva časom vyprchá
Podnik sa gemerskému mliekarovi transformuje na výrobcu čerstvých mliečnych výrobkov o to ľahšie, že dnes ich je na trhu nedostatok a ich ceny vyskočili hore. Štvrťkilové maslo za posledné mesiace svoju cenu v regáloch takmer zdvojnásobilo a stojí nad dva a pol eura. Odhady hovoria o ďalšom raste jeho ceny až cez tri eurá. A smotana podľa Ľ. Užíka podrástla s cenami dokonca až na trojnásobok.
Dôvod je ten, že po skoršom nahromadení prebytkov mlieka európski chovatelia kráv začali svoje chovy spätne redukovať, a to až do tej miery, že dnes je mlieka málo. Chýbajú hlavne mliečne výrobky s vyšším obsahom tukov, teda maslo a smotany. Ešte pred rokom pritom bolo v skladoch po celej Únii až 150-tisíc ton prebytkového masla. Dnes sú sklady úplne prázdne. Aj preto, že spotreba masla v poslednom čase stúpa na úkor znižujúcej sa spotreby rastlinných margarínov. Hlavne severoamerickí spotrebitelia intenzívnejšie reagujú na to, že maslo má byť podľa vedeckých výskumov zdravšie ako margaríny.
Ľ. Užík očakáva, že terajšie vyššie ceny mliečnych výrobkov tohtoročný zisk jeho podniku udržia minimálne na vlaňajšej úrovni. Prípadne ho zdvihnú ešte vyššie. A zhruba o milión na konečných sedem a pol milióna eur by mali vyrásť aj tržby jeho firmy.
Mliekar zároveň upozorňuje, že maslo bolo kedysi stratové, a tak teraz vracia iba minulé straty. „Navyše vysoké ceny tu nebudú večne. Zasa príde pokles. Tak ako sa v našom biznise neustále striedajú dosť ostré výkyvy. Radšej by sme boli, keby sme mali v cenách stabilitu. Tak by sa podnikalo ľahšie,“ hovorí Ľ. Užík.
Opätovný pokles cien podľa neho predznamenáva aj skutočnosť, že nie pri všetkých mliečnych produktoch panuje nedostatok. „Prebytkového sušeného mlieka má Únia na skladoch stále až 350-tisíc ton, lebo arabský svet ho pre vojny neodoberá toľko ako donedávna. A jeho cena je prirodzene stále pod 1 800 eurami za tonu ako pred rokom či dvoma,“ hovorí Ľ. Užík s tým, že on na sušenom mlieku prerába ešte viac ako donedávna, pretože prvotné mlieko, ktoré nakupuje od farmárov, išlo hore. Za liter im platí vyše 30 centov, o štvrtinu viac ako pred rokom.
Gemermilk Zdroj: Ivan Fleischer
Odovzdanie žezla
Mimo produkčného prestavenia svojej firmy už mliekar uvažuje aj nad tým, čo ďalej s firmou, keď už nebude môcť pre vyšší vek stáť na jej čele. Rozhodne totiž chce, aby podnik pokračoval.
Jeho prvotná predstava bola taká, že jeho dve deti budú na mliekareň dohliadať len ako investori, pretože dcéra mu vypomáha v podniku iba s účtovníctvom a syn zase sám podniká v IT sektore. Na každodenné manažovanie podniku si v ňom vychovával synovca, ale ten tragicky zahynul pri autonehode. Z plánu tak vzišlo.
„Čo bude s firmou vo vzdialenejšej budúcnosti, ešte uvidíme. Budem rád, ak ju deti prevezmú, no nútiť ich nebudem. No syn má s riadením skúsenosti, a to je v podniku rozhodujúce. Nemusí byť mliekar špecialista, aby mohla firma napredovať,“ hovorí Ľ. Užík s tým, že syn mu pomohol aj pri hľadaní náhradných kontraktov po uzavretí ruského trhu. „Syn sám chodil po cudzine, a tak našiel veľa nových obchodov. Mlieko riešil vtedy pre nás popri svojom IT biznise,“ uzatvára mliekar.