8. Slovenské mäso sa vracia

Investor: Istermeat
Miesto realizácie: Dunajská Streda
Zámer: znovuoživenie porážania prasiat vo veľkom
Investícia: nezverejnená

10 investičných zámerov, ktoré môžu najviac nakopnúť ekonomiku

Istermeat Zdroj: Maňo Štrauch

Bravčovina je na Slovensku najkonzumovanejším mäsom, no krajina zhruba polovicu jej spotreby musí kryť z dovozu. Nielen preto, že doma výrazne klesol počet chovov prasiat, ale zároveň s tým sa zatvárali aj všetky väčšie bitúnky. Lebo mäsiarom sa viac oplácalo voziť mäso na salámy i šunky z cudziny.

Posledné roky sa však začína znova zmáhať jeden z bývalých kolosov domáceho bitúnkového biznisu. Dunajskostredský bitúnok Istermeat, ktorý dakedy niesol názov Tauris Danubius, dnes už ovláda rodina najvplyvnejšieho biznismena z juhu Slovenska Oszkára Világiho. Ešte predvlani dosahoval tržby iba šesť miliónov eur. No za vlaňajšok už vystúpili na 20 miliónov eur a rast má pokračovať.

Világiovci regovali na nový trend zvyšovania záujmu Slovákov o domáce potraviny. Rozhodli sa zintenzívniť porážanie zvierat i ponuku slovenskej bravčoviny. Aktuálne ich bitúnok poráža približne 12-tisíc prasiat mesačne, čo predstavuje 30 percent všetkých na Slovensku porážaných prasiat. Mnohí domáci chovatelia prasiat, čo ich ešte donedávna vyvážali do zahraničia, ich už posielajú do Istermeatu. Dnes má firma navyše o pol stovky viac ľudí ako pred dvoma rokmi, zamestnáva ich 130.

Világiovci rátajú aj s ďalšími investíciami. Už tento rok v podniku pribudne nová baliaca linka na mäso a rozšíria aj rozrábku mäsa. Investície budú smerovať aj do rozšírenia chovu vlastných ošípaných, čo nebude rpoblém, lebo podnikajú aj v agrárnej výrobe. Časom by mesačne chceli mať z vlastných chovov až dvetisíc prasiat.