7. Boj o zachovanie slovenského cukru
Investor: Slovenské cukrovary Sereď
Miesto realizácie: Sereď
Zámer: výstavba novej teplárne na zefektívnenie výroby cukru
Investícia: 6 mil. eur
Slovenské cukrovary Sereď Zdroj: Maňo Štrauch
Pri vlaňajšom rušení obmedzujúcich národných kvót krajín EÚ na produkciu cukru sa táto komodita dostala viac do povedomia všetkých Európanov. Z médií sa dozvedali, že na otvorenom trhu prežijú len tie najživotaschopnejšie európske cukrovary a slabšie budú padať. Našťastie, posledné dva tuzemské cukrovary v Trenčianskej Teplej i Seredi, ktoré ovláda nemecký Nordzucker a rakúska Agrana, sa na ťažké obdobie už dlhšie pripravovali rozsiahlymi modernizáciami. A na sebe pracujú aj naďalej.
Podnik Slovenských cukrovarov Sereď napríklad len nedávno predložil povoľovacím úradom svoj nový investičný projekt, ktorý má viesť k ďalšiemu zefektívneniu jeho výroby. Firma si chce za celkovo šesť miliónov eur vybudovať novú tepláreň, ktorá okrem tepla zabezpečí aj elektrinu.