Zelenina môže byť pre ľudský organizmus prospešná, ale je nepravdepodobné, že zníži riziko infarktu alebo mozgovej príhody. Platí to aj v prípade, ak ju človek konzumuje pravidelne a v surovom stave. S týmto zistením prišli  autori veľkej štúdie univerzít v Oxforde, Bristole a Hong Kongu, ktorej závery uverejnila stanica BBC.

Mnoho expertov, medzi nimi aj britská vládna agentúra National Health Service (NHS), pritom odporúča zjesť každý deň aspoň päť porcií ovocia a zeleniny. Vyvážená strava preukázateľne pomáha znižovať riziko viacerých chorôb vrátane niektorých druhov rakoviny. V prípade srdcovo-cievnych chorôb to ale nestačí.

Väčší vplyv má podľa najnovšieho zistenia vedcov to, čo ďalšie ešte človek konzumuje, koľko cvičí, kde a ako žije.

Dlhých 12 rokov

Štúdiu Biobank v Spojenom kráľovstve realizovali na vzorke takmer 400-tisíc ľudí. Tí yplnili dotazník, ktorý sa týka denného príjmu varenej a surovej zeleniny. Ľudia v ňom uviedli, že denne zjedia priemerne dve vrchovaté polievkové lyžice surovej zeleniny a tri varenej zeleniny, teda celkovo päť lyžíc.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa