Vegánska strava môže znižovať biologický vek človeka, ktorý na rozdiel od toho chronologického meria pokles funkčnosti tkanív a buniek v tele. Po ôsmich týždňoch rastlinnej stravy sa účastníkom štúdie znížil vek srdca, hormonálneho, pečeňového, zápalového a metabolického systému. Tieto zmeny vedci nepozorovali u respondentov, ktorých strava zahŕňala aj mäso, vajcia a mliečne výrobky.

Vegáni navyše oproti nim schudli v priemere o dva kilogramy viac, keďže počas prvých štyroch týždňov štúdie konzumovali o 200 kalórií menej. Tento úbytok hmotnosti mohol prispieť k pozorovaným rozdielom v biologickom veku medzi oboma skupinami.

Štúdie sa zúčastnilo 21 párov identických dvojčiat vo veku 39 rokov. Jeden zo súrodencov konzumoval výhradne rastlinnú stravu a druhý denne navyše aj od 170 do 225 gramov mäsa, jedno vajce a 1,5 porcie mliečnych výrobkov.

Tom Sanders, emeritný profesor výživy a dietetiky na King's College London, vysvetlil, že výskum síce odhalil určitý rozdiel v starnutí vegánov, no nezohľadnil skutočnosť, že nedostatočné hladiny vitamínov a minerálov v tele sa vo výsledkoch ukážu až po niekoľkých rokoch. Výskum podľa neho naznačil, že vegánska strava nemusí byť zo zdravotného hľadiska vhodná pre starších ľudí.

Ďalšie dôležité správy

Mičiko Tomioková
Neprehliadnite

V Japonsku sa ľudia dožívajú mimoriadne vysokého veku aj vďaka strave. Tieto jedlá nesmú chýbať