Výskumníci z Univerzity v Surrey zistili, že riziko rozvoja depresie bolo u vegetariánov konzumujúcich rastlinné alternatívy mäsa o 42 percent vyššie než u respondentov, ktorí sa vyhýbali nielen mäsu, ale aj jeho náhradám. Okrem toho mali aj vyšší krvný tlak a hladiny C-reaktívneho proteínu, ktorý indikuje zápaly v tele. Výsledky štúdie podľa Telegraphu naznačujú, že ultraspracované potraviny môžu škodiť zdraviu.

V časopise Lancet vyšla v júni správa, podľa ktorej by ultraspracované vegánske výrobky mohli zvyšovať riziko úmrtí na srdcové choroby. Každé navýšenie príjmu rastlinných potravín o desať percent súviselo s 20-percentným znížením úmrtí na srdcové choroby, ak tieto potraviny neboli ultraspracované. Ak však do tejto kategórie patrili, vedci objavili súvis s 12-percentných nárastom úmrtí.

Výmena ultraspracovaných rastlinných potravín za ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky viedla k zníženiu úmrtí na všetky kardiovaskulárne ochorenia o 15 percent a rizika vzniku týchto ochorení o sedem percent. Autori štúdie uviedli, že ide o prvú analýzu, ktorá poukázala na to, že konzumácia ultraspracovaných rastlinných potravín zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Ďalšie dôležité správy

Celiatici si priplatia.
Neprehliadnite

Prečo sú ultraspracované potraviny také škodlivé? Vedci sú na stope prekvapivej príčine