Výskumníci z Univerzity v Surrey zistili, že riziko rozvoja depresie bolo u vegetariánov konzumujúcich rastlinné alternatívy mäsa o 42 percent vyššie než u respondentov, ktorí sa vyhýbali nielen mäsu, ale aj jeho náhradám. Okrem toho mali aj vyšší krvný tlak a hladiny C-reaktívneho proteínu, ktorý indikuje zápaly v tele. Výsledky štúdie podľa Telegraphu naznačujú, že ultraspracované potraviny môžu škodiť zdraviu.
V časopise Lancet vyšla v júni správa, podľa ktorej by ultraspracované vegánske výrobky mohli zvyšovať riziko úmrtí na srdcové choroby. Každé navýšenie príjmu rastlinných potravín o desať percent súviselo s 20-percentným znížením úmrtí na srdcové choroby, ak tieto potraviny neboli ultraspracované. Ak však do tejto kategórie patrili, vedci objavili súvis s 12-percentných nárastom úmrtí.
Výmena ultraspracovaných rastlinných potravín za ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky viedla k zníženiu úmrtí na všetky kardiovaskulárne ochorenia o 15 percent a rizika vzniku týchto ochorení o sedem percent. Autori štúdie uviedli, že ide o prvú analýzu, ktorá poukázala na to, že konzumácia ultraspracovaných rastlinných potravín zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.