Ultraspracované potraviny tvoria vo všeobecnosti viac ako polovicu kalorického príjmu. Odborníci na výživu varujú, že ich nadmerná konzumácia je spojená s vyšším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, obezity a kolorektálneho karcinómu.

„Ultraspracované potraviny obsahujú prísady, ktoré by sme bežne nenašli v kuchyniach. Často majú vysoký obsah cukru a soli, môžu obsahovať prídavné látky a bývajú ochudobnené o živiny,“ vysvetľuje odborníčka na výživu a profesorka na Havajskej univerzite Jinan Bannaová pre portál CNBC. Tieto tri potraviny by ona a ani nutričná poradkyňa Uma Naidoová nikdy nekúpila.

1. Instantná polievka

„Vôbec nekonzumujem instantné polievky,“ hovorí J. Bannaová. Bežné instantné polievky obsahujú rezance a ochucovacie zmesi, ktoré sú často plné nasýtených tukov a sodíka. Navyše im chýba vláknina, čo ich robí menej výživnými.

Old man gardening, taking care of plants and vegetables on balcony. Concept of green lifestyle and urban garden.
Neprehliadnite

Lekár skúmal dlhovekosť desať rokov. Tieto návyky odporúča dodržiavať každý deň

Zdravšia alternatíva: Konzervované polievky s nízkym obsahom sodíka alebo ešte lepšie – domáce polievky s bohatou dávkou zeleniny a strukovín, ktoré dodajú vlákninu a potrebné živiny.

2. Sýtené sladené nápoje

„Sladené nápoje neobsahujú žiadne živiny, len prázdne kalórie vo forme cukru,“ vysvetľuje odborníčka. Spôsobujú rýchly nárast a následný pokles hladiny cukru v krvi, čo vedie k zvýšeným chutiam na ďalšie jedlo.

Zdravšia alternatíva: Čistá voda, minerálka, bylinkové čaje alebo mierne sladené studené čaje, napríklad ibištekový. J. Bannaová tiež odporúča kávu, ale s mierou.

Ilustračná fotka
Neprehliadnite

Ktorá krajina má najvyššiu mieru depresie v Európe?

3. Sladké raňajkové cereálie

U. Naidoová upozorňuje na cereálie, ktoré patria medzi najviac konzumované ultraspracované potraviny. „Raňajkové cereálie sú väčšinou jednoduché sacharidy s takmer celodennou dávkou pridaných cukrov.“ Konzumácia takýchto cereálií môže viesť k prudkému nárastu hladiny cukru v krvi a následnej únave či chuti na ďalšie sladkosti.

Zdravšia alternatíva: Raňajky bohaté na živiny s vyváženým pomerom tukov, bielkovín a sacharidov, napríklad:

  • Praženica so zeleninou (paradajky, avokádo, špenát)

  • Domáci chia puding s čučoriedkami a vlašskými orechmi

  • Zelené smoothie s listovou zeleninou, orechovým maslom a kvalitným proteínovým práškom

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Bežne dostupná potravina pomáha zlepšiť funkcie mozgu, zistila štúdia Harvardskej univerzity