„Múka je pre pekárov základnou surovinou pri výrobe výrobkov, preto je nevyhnutné, aby sa takýto výrazný nárast jej ceny premietol do konečných cien. Už v septembri by sme mali definitívne vedieť, o koľko presne nám náklady vzrástli,“ priblížila Tatiana Lopúchová, predsedníčka predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Cena pšenice nie je jediným problémom
Upozornila, že dôvodom sú okrem pšenice aj ďalšie drahšie vstupy do výroby. „Ceny surovín v súčasnosti tvoria tretinu z celkových nákladov na výrobu, mzdové náklady asi 40 percent a približne 16 percent nákladov pripadá na prepravu pečiva.“
„Práve preprava je veľmi dôležitou súčasťou pekárenskej výroby. Každý deň z pekární odchádzajú desiatky dodávok, ktoré zásobujú predajne. Pritom cena pohonných látok vzrástla za prvý polrok o viac ako 7 percent,“ podčiarkla T. Lopúchová.
Drahšie vstupy na výrobu v kombinácii s neúmerne rastúcimi osobnými nákladmi sú podľa nej pre slovenských pekárov ekonomickou „nočnou morou“.
Už v tomto roku prišlo k zvýšeniu príplatkov v rámci tzv. sociálneho balíčka, ale od nového roka sa opäť zvyšuje minimálna mzda. Tá určí ďalší rast príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatok v rámci druhého kola sociálneho balíčka, ktoré nastane 1. mája 2019.
Náklady na zamestnanca môžu narásť aj trojnásobne
Podľa T. Lopúchovej odpracujú budúci rok zamestnanci v pekárňach 43 percent času v noci, 15 percent času v sobotu a 17 percent pracovného času v nedeľu, pričom v prípade kumulácie viacerých príplatkov môže cena práce na jedného zamestnanca narásť až trojnásobne.
Hodinová mzda na zamestnanca, ktorá sa odvíja od zákonom stanovenej minimálnej mzdy, v takomto prípade vychádza až na 16,56 eura. To výrazne zvyšuje náklady na výrobu chleba.
„Tento stav je dlhodobo neúnosný. Mnohí pekári sa preto zamýšľajú, či v tieto dni voľna budú vôbec chlieb piecť alebo pekárne zatvoria. Sme preto nútení rokovať o navýšení odbytových cien, inak hrozí slovenským pekárom od nového roka kolaps vo výrobe,“ uzavrela T. Lopúchová.