Čudná krása #foodporn

Mary Valetin pochádza zo Chicaga a fotí chutné jedlá. Portál Wired sa pozrel na tajomstvá dizajnovania chuťoviek, aby boli neodolateľné. Blogerka pracuje aj pre známe značky ako Kraft, Starbucks, the American Egg Board či Lipton Tea. Článok je pútavý predovšetkým tým, že odhaľuje nechutnosti dizajnu. Mary priznáva, že jedlá nie sú stále čerstvé a preto pri práci používa tajnú zbraň - naparovač šiat. Ten „oživí na chvíľku“ jedlo a umožní fotografovi urobiť dokonalý záber pre klienta, časopis o varení alebo urobiť dokonalý záber chutného jedla, ktorý putuje na sociálnu sieť Instagram pod hashtagom #foodporn. Ak chcete nájdeš zábery nechutných jedál, skúste pre zmenu hashtag #cookingforbae.

Techniky, ktoré umožňujú, aby jedlo vyzeralo najlepšie, sa líšia v závislosti od krajín a rôznych profesionálnych stylistov jedla. Spoločnosti ale od nich jednu vec, ktorá je spoločná - dokonalé zábery čerstvosti a prirodzeného vzhľadu. Na stylistoch je tak nielen nájdenie dokonalých ingrediencií, ktoré by sa mali na fotke vynímať (napríklad pomaranč musí mať dokonalý tvar a má byť dokonale oranžový), ale vlastným know-how splniť požiadavky klienta. To je aj dôvod, prečo hamburgery a sendviče, ktoré sa vynímajú na obrovských billboardoch často vyzerajú oveľa lepšie ako tie, ktoré dostanete na stôl. Kým na billboardoch vidíte len jednu stranu hamburgera, odvrátená strana od fotoaparátu vyzerá ako „vzrušujúce stavenisko“.

Foodstylisti používajú nielen naparovače šiat, ale aj lepidlá či inú chémiu, aby komponenty držali dokonale pokope. Zaujímavosťou je aj pečenie mäsa. Dokonalé prepečené kura má zvráskavenú kožu, čo na fotografiách nevyzerá dobre. Stylisti ho buď potierajú špeciálnym lakom, prípadne ho vyberú z rúry ešte nedopečené. Drobné nedokonalosti zlepia lepidlom. Ak sa teda jedlo podľa receptu nezhoduje s obrázkom, nezúfajte. Možno ste len nepoužili dostatok lepidla. Dobrú chuť.

Ready to take some #foodporn pictures? You're going to need a clothes steamer, some superglue, a paintbrush and a pair of tweezers https://t.co/2VIv50L87S

— WIRED UK (@WiredUK) March 20, 2018

Budúcnosť jedla v Ikei

Ostaneme ešte pri jedle. Nábytkárska spoločnosť Ikea vyvinula v Dánsku laboratórium Space 10, kde experimentuje s futuristickými jedlami, ktoré by chcela v budúcnosti ponúkať zákazníkom. Ide napríklad o burger s červami alebo hot dog so sušenou mrkvou a riasami. Experimenty by tak mali byť odpoveďou na neistú budúcnosť, ak ľudstvo zasiahne potravinová kríza.

„V Space10 je náš výskum založený na dôležitom princípe - jedlá by nemali byť len zdravé alebo trvalo udržateľné, ale musia byť aj chutné,“ vysvetľujú dvaja vedci. Jedným z nich je dizajnér jedla Simon Perez a špecialista na rastliny Sebastian Dragelykke. Ich cieľom je zmeniť postoj ľudí k jedlu a inšpirovať ich, aby skúšali aj nezvyčajné kombinácie.

Projekt je odpoveďou na výskum OSN, ktorý predpovedá, že svetový dopyt po potravinách sa v nasledujúcich 35 rokoch zvýši o 70 percent a zároveň upozorňuje na vplyv emisií pri produkcie mäsa na životné prostredie.

Prečo sa po tridsiatke hľadajú horšie priatelia a ako čítať menej a vedieť viac

Experimentálne jedlo v laboratóriu Space 10 od spoločnosti Ikea Zdroj: Ikea / Space 10

Tip na seriál

Na záver tu máme tradične tip na seriál. Tentokrát upriamime pozornosť na skvelý seriál Billions – v sobotu sa odvysiela tretia séria. Ak máte radi Wall Street, finančníkov, obchodovanie a intrigy bohatých, určite skúste pozrieť od prvej série. Proti sebe sa postaví geniálny kráľ špekulatívnych investičných fondov Bobby Axelrod a štátny zástupca Chuck Rhoades. Portál MarketWatch sa pýtal finančníkov z Wall Street, na koľko je podľa nich seriál realistický. Mnohí z nich si seriál veľmi obľúbili.