V slovenskom potravinárskom priemysle v druhom štvrťroku 2024 pracovalo 32 672 zamestnancov. Oproti druhému štvrťroku 2023 sa stav zamestnancov zvýšil o 1,6 percenta. Uviedol to Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov v druhom štvrťroku 2024 zaznamenali vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov, kde počet zamestnancov medziročne stúpol o 27,9 percenta.

Výraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov evidovali vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov, kde počet zamestnancov oproti minulému roku vzrástol o 8,2 percenta, vo výrobe hotových výrobkov (o 8,1 percenta) a vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (o sedem percent).

Priemerný počet zamestnancov sa v sledovanom období zvýšil vo výrobe pekárskych vrátane cukrárskych výrobkov, okrem trvanlivých výrobkov (o 4,2 percenta), vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (o 4,2 percenta), vo výrobe mlynských výrobkov (o 3,6 percenta), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov (o 3,2 percenta), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 2,6 percenta) a vo výrobe cestovín (o 1,6 percenta).

Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v druhom štvrťroku 2024 nastalo vo výrobe a konzervovaní hydiny, medziročne o 24,8 percenta.

Výraznejšie zníženie počtu zamestnancov zaznamenali vo výrobe hroznového vína (o 7,9 percenta), vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov (o 7,7 percenta) a vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 7,4 percenta).

Priemerný počet zamestnancov sa znížil vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (o 1,2 percenta), vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových (o 0,5 percenta) a vo výrobe piva a sladu (o 0,5 percenta).

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia
Neprehliadnite

Zamestnanosť na Slovensku najviac stúpla vo vybraných trhových službách