Pre pekársko-cukrársko-cestovinársky sektor je v tomto roku kľúčové, aby sa našlo systémové riešenie na príplatky na prácu v noci, víkendy a sviatky pre sektory, ktoré jej majú dominantný podiel.

Štát si totiž z financií vyplatených zamestnávateľom zamestnancovi berie viac ako 50 percent.

Uviedol to predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský. Dočasné opatrenie znížených sociálnych odvodov sa totiž koncom januára tohto roka skončí.

„Ak by sa tak nestalo, znamenalo by to výrazné zvýšenie nákladov, ktoré by v mimoriadne finančne napätom hospodárení pekární nebolo možné riešiť inak ako premietnutím do odbytových cien. Daňovo-odvodové zaťaženie práce je na Slovensku extrémne a od nového roka sa ešte zvyšuje. Toto je oblasť, ktorú je potrebné riešiť," zdôraznil Lapšanský.

Za nevyhnutnú považuje tiež novelizáciu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, takzvané nekalé praktiky.

„Vlády premiérov Matoviča a Hegera totiž absolútne v rozpore so záujmom štátu zvýhodnili obchodné reťazce, pritom ich dominantné postavenie na trhu je zrejmé. Spravili tak napriek hlasnému verejnému nesúhlasu celej odbornej potravinárskej verejnosti. Ich antisystémové kroky je potrebné napraviť," tvrdí šéf pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Privítal by aj zjednodušenie a zrýchlenie administrácie eurofondových podpôr a zefektívnenie systému vzdelávania, pretože systém duálneho vzdelávania podľa neho nefunguje.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Potravinári žiadajú podporu. V ohrození je potravinová bezpečnosť a konkurencieschopnosť