Odborníci si nie sú istí, prečo od 90. rokov 20. storočia pravidelne stúpa počet ľudí vo veku do 50 rokov s rakovinou hrubého čreva. Doktor Bill Dahut z americkej onkologickej spoločnosti je presvedčený, že za nárast môžu hlavne vonkajšie faktory.
Zlé stravovacie návyky, obezita, nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie a zápalové ochorenia čreva zvyšujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Dahut v článku pre Business Insider vybral štyri spôsoby, ako ho opäť znížiť:
1. Menej červeného mäsa
Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny zaradila červené mäso medzi možné karcinogény. Vychádzala pritom z dôkazov, že jeho konzumácia zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a môže mať súvis aj s rakovinou prsníka a prostaty. Americké spoločenstvo pre boj proti rakovine preto odporúča dopriať si radšej iné zdroje bielkovín, akými sú ryby, hydina a fazuľa.
2. Menej cukru
Strava s menším obsahom cukru podľa vedcov pomáha predchádzať vzniku rakoviny. Nadmerný príjem cukru totiž spôsobuje obezitu, ktorá zvyšuje riziko rozvoja rakoviny hrubého čreva. Štúdia z roku 2022 dokonca odhalila súvis medzi konzumáciou sladených nápojov a vyššou mierou výskytu tohto ochorenia.
3. Viac vlákniny
Vláknina zlepšuje zdravie čreva a srdca, pomáha regulovať náhle výkyvy hladín cukru v krvi a zmierňuje zápachu. Okrem toho podľa vedcov zmierňuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, pretože zlepšuje pohyb čriev a znižuje objem karcinogénov, ktoré sú vedľajším produktom trávenia.
4. Menej alkoholu
Konzumácia alkoholu zvyšuje riziko vzniku niekoľkých typov rakoviny vrátane rakoviny ústnej dutiny, hrtanu, pečene a prsníka. Podľa Národného inštitútu pre výskum rakoviny Spojených štátov dokonca aj príležitostné pitie alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka, pretože ho telo rozkladá na acetaldehyd, ktorý poškodzuje DNA buniek a umožňuje im nekontrolovateľne rásť a vytvárať zhubné nádory.